O stareţă evlavioasă şi erudită
„Fericită este calea pe care mergi astăzi, suflete,
că s-a gătit ţie loc de odihnă“
Hristos a înviat!
Înalt Preasfinţite Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon,
Preacuvioasă Maică Stareţă,
Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi,
Îndurerată obşte a Mănăstirii Dealu şi
Întristată asistenţă,
Am aflat cu întristare de trecerea la cele veşnice a stavroforei Eufrasia Poiană, fostă stareţă a Mănăstirii Dealu şi model de trăire în cinul monahal.
În această perioadă pascală din anul bisericesc când mărturisim şi cântăm că toate s-au umplut de lumină, şi cerul şi pământul şi cele de sub pământ, sufletul stavroforei Eufrasia se îndreaptă spre Împărăţia luminii pentru a primi răsplată netrecătoare de la Hristos-Domnul, Lumina lumii şi Domnul vieţii veşnice, pentru toate ostenelile sale din timpul vieţii sale pământeşti.
Stavrofora Eufrasia Poiană, căreia îi mai lipseau doar câteva luni pentru a împlini venerabila vârstă de 90 de ani, s-a născut la data de 5 decembrie 1923, în localitatea Galeş din Săliştea Sibiului, zonă unde au văzut lumina zilei mulţi sfinţi mărturisitori ai Bisericii strămoşeşti şi personalităţi marcante ale poporului român.
Şcoala primară a urmat-o în localitatea natală, după care a absolvit cursurile Şcolii Normale de la Sfântul Gheorghe şi Târgul Secuiesc. Încă din copilărie a simţit chemarea slujirii Mântuitorului Hristos, iar în octombrie 1943 a intrat ca soră în Mănăstirea Bistriţa Vâlcii, unde avea să primească chipul îngeresc al nevoinţelor monahale în luna aprilie a anului 1945.
În toamna anului 1947 s-a înscris la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, iar în anul 1951 a fost transferată la Mănăstirea Hurezi.
Fiind atrasă de studiul teologiei, între anii 1954 şi 1958 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, susţinând la absolvire teza Doctrina despre Maica Domnului în cărţile de cult, elaborată sub atenta îndrumare a regretatului părinte profesor Dumitru Stăniloae.
Dintre cei care au contribuit la formarea ei teologică, se cuvine să-l amintim şi pe eruditul profesor Iustin Moisescu, care mai târziu avea să devină Mitropolit al Moldovei şi Sucevei şi Patriarh al României.
După terminarea studiilor teologice, Patriarhul Justinian Marina i-a încredinţat maicii Eufrasia Poiană Catedra de limba şi literatura română la Seminarul Teologic Sfânta Filofteia, înfiinţat de el la Mănăstirea Hurezi.
Remarcându-se prin temeinică formare intelectuală şi teologică, aşezare duhovnicească şi abilităţi administrative, maica Eufrasia Poiană a fost numită în anul 1960 administrator al Casei sanatoriale pentru clericii vârstnici şi bolnavi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, care funcţiona atunci la Mănăstirea Dealu. Pe lângă responsabilităţile de la Casa sanatorială, stavrofora Eufrasia s-a îngrijit şi de buna desfăşurare a vieţii monahale pentru monahiile şi surorile care osteneau în această instituţie, fiind numită stareţă a acestei obşti în anul 1960.
În anul 1986, după desfiinţarea Casei sanatoriale pe care o administra, existând pericolul ca, potrivit intenţiei familiei Ceauşescu, Mănăstirea Dealu să fie demolată, stavrofora Eufrasia Poiană a rămas doar stareţă a acestei mănăstiri, în mod provizoriu, după previziunile de atunci. Dumnezeu a rânduit însă ca istorica mănăstire să fie salvată, iar monahia Eufrasia să rămână în această demnitate fără întrerupere până în anul 2005, când, din pricina vârstei înaintate şi a neputinţelor cauzate de o boală necruţătoare, s-a retras la pensie.
Stavrofora Eufrasia Poiană a vorbit adeseori, în medii teologice şi laice din ţară şi străinătate, despre Ortodoxia românească şi frumuseţile monahismului.
Dintre realizările ca stareţă la Mănăstirea Dealu amintim: reparaţiile la importantul ansamblu monahal, pictarea bisericii principale a mănăstirii, amenajarea curţii interioare a mănăstirii şi a parcului dimprejur, precum şi ctitorirea paraclisului cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.
Prin trecerea ei la cele veşnice, Biserica a pierdut o harnică şi înţeleaptă monahie care a purtat candela monahismului românesc în vremuri grele.
Cu sentimente de recunoştinţă şi preţuire pentru lucrarea rodnică şi îndelungată a stavroforei Eufrasia Poiană, ne rugăm milostivului Dumnezeu să aşeze sufletul ei împreună cu drepţii în ceata cuvioaselor maici mult rugătoare şi mult ostenitoare, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.
Veşnică să-i fie pomenirea din neam în neam!
Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la slujba de înmormântare a stavroforei Eufrasia Poiană, fostă stareţă a Mănăstirii Dealu, vineri, 10 mai 2013