O trecere în revistă a pandemiei
Ce se-ntâmplă în România legat de pandemie știm. Ce se-ntâmplă în lume vedem în niște cifre seci, știri disparate, deseori din surse discutabile, și comentarii din care, dacă e să fim sinceri, nu prea știm ce să înțelegem și ce să credem. De aceea, ne-am gândit că ar putea fi utilă o trecere în revistă a câtorva articole din presa internațională, încercând să ne orientăm după sursele cele mai credibile, în special agenții de știri. Și am început cu statele cele mai afectate.
În Statele Unite ale Americii, CNN a anunțat că dr. Anthony Fauci, una dintre vocile cele mai autorizate, membru al grupului de lucru de la Casa Albă, un specialist extrem de echilibrat, consideră că SUA ar putea înregistra mai multe milioane de infectați și cel puțin 100.000 de morți. Străzile marilor orașe sunt pustii și peste un milion de locuitori au părăsit New Yorkul, considerat un focar principal, îndreptându-se spre zone mai puțin afectate. În Louisiana, unde numărul de decese a crescut cu 40% în doar o zi, guvernatorul a închis localurile publice cel puțin până în 13 aprilie. Confruntați cu o izolare pe termen lung, oamenii au recurs la soluții cât se poate de creative, de exemplu, un bărbat s-a decis să alerge distanța unui maraton în balcon. Isteria supra-aprovizionării a lovit și în State, care sunt de ceva vreme pe locul întâi în dramaticul top al cifrelor de îmbolnăviri. Și acolo, ca și la noi, sistemul medical se plânge că nu are suficiente resurse.
Associated Press (AP) consideră că sistemele medicale din Italia și Spania au fost sufocate în efortul de a trata simultan atât de mulți pacienți aflați în stare critică. Cele două țări adună împreună mai mult de jumătate din numărul de morți. Cel puțin 6 dintre cele 17 regiuni ale Spaniei și-au atins maximumul posibil de internări în secțiile de urgență. „Salvăm vieți stând acasă, păstrând distanța socială, călătorind mai puțin și închizând școlile”, a subliniat dr. Luca Richeldi, specializat în bolile de plămâni.
Citând specialiști ai Universității Johns Hopkins, AP afirmă că numărul real de cazuri în lume este mult mai mare, ținând cont de cât de puțini oameni au fost testați, dar și de formele ușoare, care nu sunt raportate. Agenția pomenește declarația lui Serghei Sobyanin, primarul Moscovei: „Evoluția extrem de negativă a evenimentelor, pe care o vedem în marile orașe europene și americane, provoacă o îngrijorare profundă privitoare la viața și sănătatea cetățenilor noștri”. Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, a declarat că „virusul se întinde ca focul prin iarba uscată”.
Impresionantă este relatarea lui Andrea Napoli, 33 de ani, care, fiind internat, a descoperit doctori stresați și extenuați, îmbrăcați în costume greu de purtat tot timpul. „Ceea ce am văzut a fost multă, multă durere. Auzeam strigăte din celelalte camere și un tușit permanent”.
Dacă inițial Africa a fost ocolită, acum există cazuri în 46 de state. În India carantina a lăsat zilierii fără lucru, familiile lor fiind obligate să se lupte pentru hrană. Constructorul auto japonez Toyota Motor Corp a anunțat că își închide toate fabricile din Europa, cel puțin până în 20 aprilie, în schimb cele din China și-au reluat producția normală.
Sunt testaţi şi teroriştii
Agenția de știri EFE a anunțat că Spania a returnat testele nefuncționale, cumpărate de la o firmă chineză neautorizată. Se cumpăraseră 640.000 de teste rapide din China și Coreea de Sud. Nivelul de acuratețe al celor chinezești se dovedise a fi sub 30%.
Agenția de știri chineză Xinhuanet a publicat un comentariu intitulat „Unitate pentru a conduce lumea la victoria împotriva pandemiei”, în care se enumeră calitățile necesare: curaj, lucru în echipă, vigilență, inclusivitate și mentalitatea „învingem, nu ne lăsăm învinși”.
Tot aici este lăudată intervenția președintelui Xi Jinping, la summitul virtual extraordinar G20, „un bun exemplu de comportament responsabil al puterii globale”. Șeful statului a subliniat solidaritatea internațională și ajutorul masiv acordat de China altor națiuni afectate, amintind că măsurile antiepidemice ale acestui stat au fost inițial criticate, dar s-au dovedit a fi necesare. Beijingul a propus organizarea unei întâlniri a miniștrilor sănătății din G20, propunere care a fost acceptată.
Reuters consemnează că statul german nu va relaxa măsurile cel puțin până în 20 aprilie. Oficialii consideră că populația respectă regulile în mod exemplar. Germania a primit deja primii pacienți din Italia și din Franța, în efortul de a ajuta aceste țări, și acordă spitalelor finanțări uriașe pentru a accelera dublarea capacității acestora.
O știre neobișnuită a publicat agenția de știri turcă Anadolu. După ce forțele armate au neutralizat, în sudul țării, trei teroriști PKK, unul dintre aceștia s-a dovedit infectat cu Covid-19 și o familie a intrat în carantină întrucât fusese în contact cu acesta – ceea ce înseamnă că aici se testează până și teroriștii! Aceeași sursă precizează că Turcia a respins acuzațiile lansate pe rețelele de socializare, cum că cifrele oficiale privind pandemia în acest stat ar fi false.
Jumătate din decedaţi aveau cel puţin 3 boli
Pe site-ul Agência Brasil am descoperit o situaţie anterioară ascensiunii pandemiei, dar cu atât mai îngrijorătoare: balanța comercială a țării înregistra, în februarie, un deficit de 3,9 miliarde de dolari, cu 570 de milioane mai mult decât în februarie 2019. Fernando Rocha, șeful Serviciului Statistici al Băncii Naționale, a subliniat că impactul financiar al pandemiei nu poate fi încă evaluat.
Agenția de știri The Local scrie că în Danemarca sporesc nemulțumirile legate de prezența navetiștilor din Suedia, stat încă „deschis”. Danezii stau în case, dar mulți suedezi continuă să vină, drept care Partidul Poporului a cerut să se închidă granițele și lucrătorii străini să fie obligați să intre în carantină. Problema e cu atât mai delicată cu cât mulți dintre cei care îngrijesc bătrâni vin din Suedia. Danemarca a închis școlile, grădinițele, barurile și restaurantele, dar în Suedia toate acestea erau deschise.
Am vrut să vedem cum stau lucrurile şi la coada clasamentului celor 202 țări afectate. Conform Agenției de ştiri a Timorului de Est, președintele acestui stat, Lú-Olo, a declarat starea de urgenţă, deşi micul stat avea doar un bolnav, şi acela nu în stare critică. Mai mult, decizia a fost discutată în Parlament și nimeni nu s-a opus.
Merită menționate în final măcar câteva cifre dintr-un studiu extrem de interesant al Centrului pentru boli infecțioase al Universității din Minnesota. Diferența uriașă de mortalitate între China (2 decese la 1 milion de locuitori) și Italia (206) pare să fie explicată de faptul că 37% din infectările italiene s-au înregistrat la persoane de peste 70 de ani, față de 12% în China. De asemenea, se consideră că Italia a declarat morți de Covid-19 și pacienții cu boli cronice care le puteau provoca decesul independent de virus.
Detaliul e esenţial, căci, dintr-un grup de 355 de pacienți decedați, doar 3 nu aveau nici o altă boală, 25,1% aveau una, 25,6% două și 48,5%, deci aproape jumătate, aveau 3 sau mai multe!
Vor mai fi, desigur, multe alte analize, inclusiv în ceea ce privește originea virusului, viteza de răspândire, dar și cifrele foarte diferite între țări.