O treime dintre beneficiarii de ajutor social sunt vârstnici singuri
În România sunt înregistrați circa 260.000 de beneficiari de ajutor social. Dintre aceștia, au fost verificați de Ministerul Muncii aproape 100.000, în cadrul unei campanii naționale privind categoriile vulnerabile şi măsuri sociale mai eficiente.
„Campania noastră a ajuns în insulele reale de sărăcie şi izolate (…). Realitatea este că şi autorităţile locale poartă o mare răspundere. Şi punctul nevralgic al sistemului de asistenţă socială din România este sistemul însuşi. Drept urmare, în urma acestei campanii, vom propune o schimbare radicală de abordare şi de conţinut în ceea ce priveşte serviciile sociale”, a afirmat ministrul muncii, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
Oficialul a menţionat că activitățile de verificare au avut loc în 1.966 de localități şi s-au făcut prin colaborarea între două agenţii ale ministerului şi autoritățile locale.
„Numărul beneficiarilor de ajutor social verificaţi a fost de 99.593 din cei 261.775. (…) Profilul de risc al familiilor beneficiare de ajutor social verificate în funcţie de caracteristicile membrilor acestora este următorul: 31,16% sunt persoane singure cu vârstă mai mare de 65 de ani, 19,98% sunt persoane singure cu vârstă mai mică de 65 de ani, 17,10% sunt familii monoparentale, 15,93% sunt familii cu mai puţin de 3 copii şi 15,82% sunt familii cu peste 3 copii”, a spus ministrul. Raluca Turcan a precizat că au fost identificate mii de persoane cu nevoi speciale care nu beneficiază de sprijinul necesar.
De asemenea, au fost dispuse 651 de măsuri de recuperare a sumelor acordate necuvenit și au fost aplicate 2.584 de măsuri de sprijin urgent pentru persoanele aflate în situaţii de vulnerabilitate extremă. (C. Z.)