O viaţă închinată slujirii lui Dumnezeu şi semenilor

Un articol de: George Giurgiu - 04 Martie 2014

În data de 4 martie 2014 s-au împlinit 52 de ani de la instalarea în scaunul chiriarhal al Mitropoliei Banatului a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Corneanu. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii bănăţene a fost felicitat la Reşedinţa mitropolitană de clerici şi credincioşi din Arhiepiscopia Timişoarei.

Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu membrii Permanenţei Consiliului eparhial, preoţii şi diaconii slujitori ai Catedralei mitropolitane, precum şi colaboratorii de la Centrul eparhial au adresat felicitări şi urări de bine Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae în cadrul îndătinatei recepţii de la Reşedinţa mitropolitană. În cuvântul rostit cu acest prilej, pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, a subliniat: „Ziua de 4 martie a fiecărui an are pentru noi toţi o semnificaţie aparte. Acum 52 de ani, cu voia lui Dumnezeu şi prin alegerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, într-o duminică de 4 martie, în prezenţa vrednicului de pomenire patriarh Justinian Marina, aţi fost întronizat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului, şi tototdată ca Mitropolit al Banatului. Sunt 52 de ani de atunci, o viaţă pe care Înaltpreasfinţia Voastră aţi închinat-o slujirii lui Dumnezeu, a Bisericii şi a credincioşilor din părţile Banatului. O viaţă pe care aţi dedicat-o şi o dedicaţi culturii teologice, dar şi relaţiilor de colaborare şi armonie cu celelalte confesiuni creştine din această parte a ţării şi cu alte religii, şi totodată o viaţă întru slujirea administraţiei bisericeşti. Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Permanenţa Consiliului eparhial, clericii de la Catedrala mitropolitană şi toţi colaboratorii de la Centrul eparhial, clerici şi mireni, ne simţim onoraţi că putem fi alături de Înaltpreasfinţia Voastră la această binecuvântată aniversare şi ne putem împărtăşi din experienţa de viaţă şi din vasta cultură a Înaltpreasfinţiei Voastre. Vă felicităm din toată inima la acest frumos popas aniversar şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască ani mulţi şi binecuvântaţi întru slujirea Bisericii bănăţene. Întru mulţi şi fericiţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit!“

70 de ani de slujire la Sfântul Altar

Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, s-a născut la 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie preoţească (unchiul său a fost secretarul episcopului Miron Cristea, iar tatăl său, preot la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Caransebeş). Şi-a petrecut copilăria alături de mama sa, care i-a insuflat dragostea faţă de cele sfinte, tatăl său murind de tânăr. Între anii 1942 şi 1946 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica Parohiei Obreja, judeţul Caraş-Severin. În 1946 a fost declarat licenţiat în teologie. După absolvirea facultăţii s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 şi-a susţinut teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului“, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman. Revenind pe plaiurile natale, a fost numit profesor suplinitor la Academia Teologică din Caransebeş (1 aprilie 1947 - 1 septembrie 1948). După desfiinţarea istoricei episcopii de aici, a mers la Timişoara, unde a fost numit în anul 1949 secretar, apoi referent principal la Centrul eparhial. Între anii 1952 şi 1956 a ocupat funcţia de consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului. Din anul 1956 a reluat activitatea în învăţământul teologic ca profesor la Seminarul din Caransebeş, unde a predat limbile greacă şi franceză, până la 1 martie 1959, când a devenit conferenţiar universitar la Catedra de îndrumări misionare a Institutului Teologic din Sibiu, predând teologia simbolică şi limba greacă. În anul 1960 a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales Episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. S-a călugărit la Mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureştilor, la 12 ianuarie 1961, păstrând numele de Nicolae. A fost hirotonit arhiereu în Biserica „Sfântul Spiridon Nou“ din Bucureşti la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de Episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie acelaşi an în Catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.