„O vizită de Paşti, mângâiere pentru cei în suferinţă“
Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos - cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii - este pentru fiecare dintre noi prilej de reînnoire duhovnicească, de pace şi de neasemănată bucurie, învăţându-ne să ieşim din „mormântul“ egoismului nostru şi să înviem în bucuria dragostei faţă de aproapele.
Voluntariatul este o experienţă din care avem cu adevărat ce învăţa despre viaţă, după cum ne-au spus nişte voluntari care îşi desfăşoară activitatea la Complexul de Servicii „Elena Doamna“ din Piatra Neamţ: că poţi ajuta cu foarte puţin, că micile gesturi pot împlini visuri mari, că prietenia şi iubirea te pot transforma într-o persoană mai bună.
Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Piatra Neamţ a iniţiat în parohie, de mai mulţi ani, vizitarea şi mângâierea bolnavilor din Centrul de Îngrijiri şi Asistenţă Medicală Bozieni - Neamţ, cu prilejul marilor praznice împărăteşti. Pentru că mulţi enoriaşi fac milostenie şi voluntariat la Complexul de Servicii „Elena Doamna“ - Centru de plasament, preoţii slujitori de la „Sfinţii Trei Ierarhi“, părintele Viorel Popa şi părintele Ciprian-Vasile Iftime, secondaţi de coordonatoarea de proiecte de voluntariat prof. Silvia Pruteanu, s-au implicat şi au organizat pentru o parte din copiii din Centru excursii, vizite şi daruri cu prilejul diferitelor sărbători. De anul trecut am realizat un proiect cu elevii de la Centrul de Servicii „Elena Doamna“ şi am vizitat bolnavii de la Bozieni de 1 martie, pentru a le oferi mângâiere, flori şi mărţişoare. Am repetat vizita şi anul acesta, şi bucuria a fost aşa de mare (pentru bolnavii şi copiii de la Centru), încât am hotărât să mergem şi de Sfintele Paşti. În acest sens, preoţii slujitori de la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ au propus un proiect adresat tuturor celor care vor sa facă un bine, pentru a atrage mai mulţi tineri din oraş spre faptele de milostenie şi voluntariat.
S-au alăturat copiilor de la „Elena Doamna“, care au primit binecuvântare pentru realizarea proiectului, copii şi enoriaşi de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei, prin preoţii slujitori Vasile Păvaleanu şi Mircea Ursache, cei de la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Negreşti - Neamţ, prin preotul slujitor Leontie Lehaci, alţi copii şi educatori de la Complexul de Servicii „Elena Doamna“ Piatra Neamţ, prin directoarea Carmen Mîndrilă, elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială „Elena Cuza“ Piatra Neamţ, prin directorul Anton Gheorghiu şi prof. Dumitriţa Popa, de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“, prin directorul Lucica Boroş şi prof. Mihaela Iftime, de la Şcoala Gimnazială nr. 3 Piatra Neamţ, prin directorul Anişoara Oniciuc şi prof. Marcela Socea de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“, prin directorul Mariana Paleu şi prof. Iuliana Ursache de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra Neamţ, prin prof. Alina Baluş şi prof. Ecaterina Romaşcu de la „Next Generation Capital“, prin vicepreşedintele Nadia Argeşanu şi psihologul Felicia Sandu de la Organizaţia „Salvaţi copiii“ - filiala Neamţ, prin directorul Mihaela Ignatovici. Desigur, am colaborat şi cu dr. Iuliana Mahu, directorul de la Bozieni, cu întreg personalul.
Imediat după identificarea voluntarilor, am acţionat în vederea atragerii lor către activităţi de stimulare a creativităţii şi a lucrului în echipă pentru a confecţiona felicitări, a încondeia ouă, a realiza mici pachete cu pască şi cozonac, pentru a le dărui asistaţilor Centrului de Îngrijiri şi Asistenţă Medicală Bozieni, jud. Neamţ. Pregătirea materialelor a început pe 21 martie 2015 în instituţiile unde învaţă sau locuiesc voluntarii şi s-a încheiat pe 13 aprilie 2015, la Centrul din Bozieni, unde am adus bucurie şi mângâiere oamenilor ce trăiesc acolo. Voluntarilor li s-a explicat cum trebuie să se comporte la Centrul din Bozieni: să respecte condiţiile igienico-sanitare impuse de funcţionarea Centrului, să respecte normele interne de funcţionare, să utilizeze informaţiile la care au acces în relaţia cu Centrul numai în scopuri caritabile, respectând regula confidenţialităţii, să respecte personalul şi ceilalţi voluntari, să nu deterioreze bunurile din dotarea Centrului.
A fost o experienţă folositoare pentru elevi şi coordonatori şi, nădăjduim noi, pentru pacienţii din Centru. Copiii de la „Elena Doamna“ au pregătit şi un program artistic, constând în dansuri populare şi o scenetă al cărei subiect a fost Învierea. S-au legat prietenii între voluntari şi pacienţi şi nădăjduim că ne vom mai întâlni. (Prof. Mihaela Iftime)