Oameni pentru oameni
V-am obişnuit, dragi cititori, ca în paginile ziarului nostru, în mod constant, să vă prezentăm diverse cazuri umanitare. Impresionaţi de durerea profundă, autentică, a semenilor, de fiecare dată am îndrăznit să vă cerem ajutorul. Împreună, aşa cum ne-am priceput fiecare, am încercat să ridicăm din neputinţă, ignorare, chiar deznădejde oameni buni şi frumoşi, dar prea săraci pentru lumea în care trăim. Pentru gesturile dumneavoastră de umanitate, vă mulţumim, şi vi-i aducem în prim-plan pe câţiva dintre cei cărora, odată, le-aţi întins o mână de ajutor.
Cristian Ciprian Radea, Alexandru Plugariu, Gabriela Tudorache, Leontina Nicoleta Călin, Dorin Tilică şi Nicoleta Enculescu sunt o parte dintre oamenii ale căror experienţe de viaţă, marcate de boli grele, ne-au reţinut atenţia. Unii au reuşit să apeleze la intervenţii medicale, fără de care afecţiunile de care suferă s-ar fi agravat. Alţii aşteaptă... Încă mai au răbdarea să spere că Dumnezeu, şi prin oamenii Lui, le va reda sănătatea. Ce le uneşte pe toate aceste suflete? Credinţa mărturisitoare.
Cristian Ciprian Radea, din Bucureşti, are 22 de ani. În urmă cu doi ani, a suferit un grav accident rutier. Acum este ţintuit la pat. Diagnosticul: tetrapareză spastică de gradul I, anevrism cervical. În urma reportajului publicat în „Lumina“, oameni cu suflet mare, mulţi dintre ei modeşti din punct de vedere financiar, n-au întârziat să-l ajute pe Cristian. Astfel, tânărul Radea a trecut cu bine de operaţia la şoldul stâng, din 26 februarie a.c., aceasta fiind una dintre cele şase intervenţii chirurgicale pe care le-a făcut până în prezent. „Medicii nu-mi pot spune exact când mă voi face bine, ei îmi vorbesc de ani şi mă îndeamnă să am răbdare. Doar Dumnezeu ştie!“, lămureşte Cristian Ciprian. Momentan, băiatul face recuperare prin kinetoterapie şi este dependent de tratament zilnic, cheltuieli care sunt suportate cu greu de membrii familiei, deoarece suma totală se ridică la aproximativ 50 milioane de lei vechi. Cine doreşte să ia legătura cu familia Radea poate suna la numărul de telefon: 0737.212.731.
Alexandru Plugariu, din Bucureşti, este un copil de 10 ani. S-a născut cu o boală rară - maladia Lobstein - cunoscută popular ca boala „oaselor de sticlă“. Anul trecut, în luna noiembrie, mama sa, Florenţa, ne ruga într-o scrisoare trimisă pe adresa redacţiei să facem cunoscută nevoia imediată a fiului ei de a face o operaţie pentru îndreptarea oaselor de la picioare şi o mai bună susţinere a acestora. Se impunea implantarea unor tije telescopice, pentru ambele femururi, al căror cost total se ridica la suma de 8.000 de euro. Datorită dvs., a oamenilor de bine, banii s-au strâns, iar băieţelul a fost operat. Acum, face recuperare şi se poate bucura de copilărie.
Gabriela Tudorache, din Ploieşti, poartă de cinci ani povara unui meningiom, adică a unei tumori cerebrale benigne, care strangulează nervul optic şi creşte în fiecare an cu aproximativ 2-3 milimetri. Fără intervenţie chirurgicală, tumora duce la orbire. În ţară nu există aparatura necesară pentru o astfel de operaţie, iar costurile pentru operaţie în străinătate se ridică la 35.000 de euro, fără a pune la socoteală cazarea şi cele minimum 20 de zile de şedere pentru controalele post-operatorii. Deocamdată, s-a strâns aproape un sfert din suma necesară. Pentru mai multe detalii, aveţi la dispoziţie numărul de telefon al doamnei Tudorache: 0724.342.082.
Leontina Nicoleta Călin, din comuna Orodel, judeţul Dolj, suferă de retinopatie de prematuritate gradul V (cinci), o boală care i-a răpit lumina ochilor. Suma strânsă până acum este de 12.000 de euro, din totalul de 35.000 de euro. Copila de 8 ani a fost programată pe data de 10 septembrie a.c. pentru investigaţii, iar pe data de 18 septembrie a.c. va face prima operaţie. Familia Călin poate fi contactată la numărul de telefon: 0769.244.865.
Dorinel Ţilică, din localitatea Hăneşti, judeţul Botoşani, are 4 anişori. Diagnosticul de retinopatie i-a fost pus la numai câteva luni de la naştere, iar ritmul de pierdere a vederii este alert. Intervenţia chirurgicală trebuie să se facă cât mai repede. Costurile operaţiei se ridică la 35.000 de euro. Pentru moment, s-a adunat o mică parte din sumă. Cei care doresc să-l ajute au la dispoziţie numărul de telefon al familiei Ţilică: 0726.453.127.
Nicoleta Enculescu, din Bucureşti, are 40 de ani. O căzătură aparent banală i-a distrus piciorul stâng, i-a afectat coloana şi a făcut-o dependentă de mama sa. Lunar, tratamentul medicamentos al Nicoletei şi al mamei sale, bolnavă la rândul său, se ridică la suma de 700 de lei. Cu greu, veniturile mici ale familiei pot acoperi cheltuielile lunare. Grijile sunt şi mai mari, având în vedere că Nicoleta Enculescu are la Casa de Pensii o datorie imensă de 177.777.000 de lei vechi.
Ca urmare a articolului apărut în ziarul nostru, Nicoleta mărturiseşte: „Au fost patru persoane care m-au ajutat să-mi cumpăr, în lunile iunie şi iulie a.c., o parte din medicamentele de care am nevoie. De asemenea, am putut comanda pantofii ortopedici şi ochelarii fără de care nu mă pot descurca. Numele dumnealor sunt: Robert C. din Bucureşti, Aura C. şi Maria M. din judeţul Prahova, domnul Rusu din Ploieşti“. Familia Enculescu poate fi contactată la numărul de telefon: 0747.275.812.