„Oamenii pot salva şi îmbunătăţi vieţi“
Sâmbătă a ajuns la Iaşi campania itinerantă „Spune DA! Susţine donarea de organe“, iniţată de Asociaţia Transplantaţilor din România, sub auspiciile Ministerului Sănătăţii. Evenimentul este organizat anual, cu scopul de a informa publicul despre procedurile şi etapele ce survin în actul transplantului, precum şi de a sensibiliza în ceea ce priveşte donarea de organe.
La conferinţa dedicată acestei campanii au fost prezenţi membri ai asociaţiei - persoane cu transplant din întreaga ţară, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxă şi Catolică, precum şi personalităţi ale lumii medicale implicate în actul transplantului. „Sperăm ca prin această campanie să aducem un sprijin în plus colegilor noştri care se află pe lista de aşteptare pentru un transplant. Campania «Spune DA! Susţine donarea de organe» prezintă informaţii corecte din punct de vedere medical şi legal, către public, aşa încât oamenii să poată lua o decizie informată cu privire la actul donării“, a declarat în deschiderea evenimentului Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.
În cadrul conferinţei de presă organizate cu acest prilej au fost aduse în discuţie problemele cu care se confruntă, în prezent, sistemul medical în ceea ce priveşte activitatea de transplant: piedicile de ordin legislativ, lipsa unui interes în a dona din partea societăţii în ansamblu, lipsa fondurilor destinate activităţii de transplant, precum şi lungile liste de aşteptare. „În Iaşi, de la începutul anului, au fost efectuate doar şase transplanturi, fără nici un fond. Mi se pare că transplantul, în România, nu a trecut nici de faza de adolescenţă şi există chiar pericolul ca tot ce s-a câştigat până acum să fie pierdut, dacă nu milităm mai mult. Presiunea ar trebui să vină din teritoriu. Ar trebui să ne amintim să fim cetăţeni şi să ne recâştigăm dorinţa de a fi aproape de cel care are nevoie“, a subliniat prof. univ. dr. Adrian Covic, şeful Centrului de Transplant Iaşi.
Cea mai stringentă problemă cu care se confruntă, în România, activitatea de transplant rămâne lipsa donatorilor. Populaţia, o spun statisticile, dar şi medicii, nu este încă nici suficient informată asupra legislaţiei şi procedurii referitoare la donarea de organe. „Este important de transmis un mesaj de altruism şi faptul că trebuie să dăm dovadă că aparţinem comunităţii. Şi, mai mult decât atât, trebuie organizate campanii pentru donarea de organe chiar de la persoane care sunt în viaţă“, a subliniat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „Campania de azi este salutară, pentru că le aminteşte oamenilor că pot salva şi îmbunătăţi vieţi“, a completat şi conf. dr. Ioana Grigoraş, responsabil regional pentru identificarea donatorilor aflaţi în moarte cerebrală.
Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe“ se află la cea de-a cincea ediţie. Cea de anul acesta urmează traseul Constanţa- Iaşi - Braşov - Craiova - Bucureşti, urmând să se încheie în Capitală cu o conferinţă pe tema „Transplantul, pacientul în stare posttransplant şi viaţa cotidiană a acestuia“.
Potrivit statisticilor, la nivel naţional peste 6.000 de pacienţi se află pe listele de aşteptare pentru toate tipurile de transplant care se realizează în România.