Obezitatea mamei, risc și pentru fiice
Femeile cu obezitate pot transmite riscul de boală și fiicelor acestora, de aceea concluzia unui studiu al unor cercetători britanici este că abordarea problemelor de greutate ar trebui să înceapă din primii ani de viață, mai ales în cazul fetițelor născute din mame cu obezitate sau supraponderale. Cercetarea, prezentată recent în Jurnalul de Endocrinologie Clinică și Metabolism al Societății Internaționale de Endocrinologie, arată că riscul acesta este prezent în cazul fetelor, nu și al băieților. Este însă nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, notează doctor în științe Rebecca Moon, lector la Universitatea Southampton, din Marea Britanie.
Este cunoscut faptul că persoanele cu obezitate au un risc mai mare de boli cardiace, diabet și alte afecțiuni cronice. Cercetătorii britanici au făcut un studiu comparativ pe un eșantion de 240 de copii, cu vârste sub 9 ani, și părinții lor, evaluând modul în care indicele de masă corporală al copiilor este influențat de indicele de masă corporală al părinților. Astfel au constatat că fetițele ale căror mame sunt obeze sau supraponderale au o predispoziție mai mare de a avea și ele un indice de masă corporală peste normal, cu riscurile medicale aferente. Din acest motiv, experții britanici consideră important ca excesul de greutate să fie abordat de la vârste mici, mai ales dacă părinții au și ei această problemă.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin 2,8 milioane de persoane obeze sau supraponderale mor, în fiecare an, în lume din cauza unor afecțiuni cauzate de surplusul de kilograme. (I. M.)