Obicei din vremuri de restrişte, la mare cinste şi acum în Hunedoara
De aproape 40 de ani, încă din timpul comunismului, vrednicul de pomenire părinte Ioan Sabău a iniţiat un obicei frumos, cel de a săvârşi Taina Sfântului Maslu după un program stabilit la începutul Postului Mare, în treisprezece biserici din unsprezece localităţi de pe Valea Mureşului.
Astfel, joi, 20 martie, Sfântă Taină a Maslului s-a săvârşit în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Banpotoc, Protopopiatul Deva, Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Prezenţi în număr mare, credincioşii din Banpotoc sau din alte localităţi hunedorene, s-au rugat împreună cu soborul de preoţi slujitori.
La finalul slujbei, după rânduială, a ţinut un cuvânt de învăţătură părintele Daniel Baraboiu de la Parohia Bobâlna, Protopopiatul Orăştie.
O particularitate a acestui obicei, statornicit în vremuri de restrişte, când Biserica era prigonită de autorităţi, este aceea că nu se primesc bani pentru pomelnice. Părintele Ioan Sabău, împreună cu preoţii care au început această lucrare duhovnicească, au luat această hotărâre pentru a feri Biserica de acuzaţiile de mercantilism pe care le-ar fi putut isca un astfel de eveniment care reunea în sfintele lăcaşuri credincioşi din mai multe localităţi, lucru nedorit de autorităţile comuniste. Încă din acele vremuri, credincioşii din satul care primeşte vizita acestui eveniment duhovnicesc pregătesc pentru a dărui tuturor celor care participă la slujba din satul lor câte un colăcel. Aceasta pentru că mulţi dintre cei care participă vin direct de la serviciu, fără a mai ajunge să ia masa şi, de cele mai multe ori, ajung seara la casele lor.
Până acum, de când a început Postul Mare, Taina Sfântului Maslu s-a săvârşit în bisericile din localităţile Folt, Simeria, Uroi, Rapolt şi Banpotoc, urmând ca până la finalul Postului să fie vizitate şi localităţile Boiu, Rapolţel, Chimindia, Simeria Veche, Săuleşti şi Bobâlna. (Pr. Mircea Mihuleţ)