Ocupaţia de bonă ar putea fi reglementată şi în România

Data: 17 Aprilie 2013

Reglementarea ar aduce beneficii atât familiilor cu copii mici, care ar avea garanţia că de copiii lor se vor ocupa persoane pregătite şi testate psihologic anterior începerii activităţii, cât şi femeilor şomere care cu greu reuşesc să-şi găsească de muncă în România.

Organizaţia neguvernamentală Romanian Angel Appeal a înaintat, marţi, Comisiei pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor o propunere pentru reglementarea şi organizarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter, potrivit căreia o bonă ar putea să ofere simultan, la domiciliul său, servicii pentru cel mult şase copii de peste 6 ani. Propunerea face diferenţa între bonă şi babysitter, în sensul în care un babysitter este o persoană acreditată care poate acorda servicii de îngrijire şi supraveghere la domiciliul copilului, în timp ce o bonă ar putea să asigure aceleaşi servicii atât la domiciliul copilului, cât şi la cel propriu.
 
Documentul înaintat Comisiei pentru drepturile omului prevede că o bonă poate să ofere simultan, la domiciliul său, servicii de zi pentru cel mult patru copii cu vârste între 3 luni şi 6 ani, iar pentru copiii care au peste 6 ani o persoană cu o astfel de calificare va putea oferi simultan servicii pentru cel mult şase copii.
 
Iniţiatorii proiectului au precizat că, în România, există deja o reţea de aproximativ  două mii de persoane calificate în meseria de bonă sau babysitter şi susţin că reglementarea acestor ocupaţii ar aduce beneficii atât familiilor cu copii mici, care ar avea garanţia că de copiii lor se vor ocupa persoane pregătite şi testate psihologic anterior începerii activităţii, cât şi femeilor şomere care cu greu reuşesc să-şi găsească de muncă în România, dar şi bugetului de stat, prin faptul că aceste persoane nu vor mai lucra la negru, aşa cum se întâmplă în prezent în 90% din cazuri.
 
Iniţiatorii proiectului de act normativ propun ca bonele să poată lucra ca persoane fizice autorizate sau cu contract individual de muncă. În cazul în care ar opta pentru a lucra ca persoană fizică autorizată, plata acestora ar urma să se realizeze pe bază de tarif orar.
În proiectul de propunere legislativă se mai prevede că poate fi bonă sau babysitter orice persoană care a împlinit 18 ani şi are capacitate deplină de exerciţiu, a absolvit învăţământul obligatoriu, are o stare de sănătate bună, atestată de medicul de familie cel puţin o dată pe an şi prezintă garanţii cu privire la îngrijirea şi supravegherea copiilor, evidenţiate prin evaluare socială şi psihologică, realizată obligatoriu cel puţin anual.
 
În cazul bonei care oferă servicii la domiciliu, locuinţa trebuie să corespundă necesităţilor de preparare a hranei, igienă, supraveghere, odihnă şi spaţiu. De asemenea, persoanele care ar dori să aibă o astfel de meserie vor trebui să facă dovada că au urmat cursuri de formare, organizate de furnizori publici sau privaţi, autorizaţi de Autoritatea Naţională pentru Calificări sau că deţin un certificat care atestă evaluarea competenţelor de babysitter.
 
Parlamentarii prezenţi la dezbaterea în care a fost prezentat acest proiect au susţinut necesitatea reglementării acestui domeniu, solicitând însă completarea proiectului cu standardele de calitate pentru astfel de servicii, dar şi cu alte elemente tehnice care, în prezent, fac anumite prevederi neclare, în opinia lor.