Odoare sfinte, spre închinarea credincioşilor din Botoşani şi Suceava
Credincioşii din parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Botoşani au avut prilejul de a se închina, în perioada 27-29 septembrie, la racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Luca al Crimeei.
Sucevenii sunt aşteptaţi, până pe 7 octombrie, la Biserica „Sfânta Parascheva“ din Suceava pentru a cinsti moaştele Sfântului Gheorghe.
În perioada 27-29 septembrie 2013, în parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Botoşani, s-a aflat spre închinare un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, mare doctor şi tămăduitor. Sfintele moaşte au fost aduse de la Biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfântul Ierarh Nicolae“ a Spitalului Judeţean din Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Vineri, 27 septembrie, la ora 18:00, după întâmpinarea sfintelor moaşte, a început Acatistul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei. De la ora 19:00, s-au săvârşit Agheazma mică şi Taina Sfântului Maslu. La final, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi. Sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 8:00, s-a slujit Sfânta Liturghie, iar de la ora 16:00 s-au oficiat Taina Sfântului Maslu şi Vecernia unită cu Litia. Ieri, 29 septembrie, începând cu ora 8:00, programul liturgic a cuprins Utrenia, Acatistul Sfântului Ierarh Luca al Crimeei şi Sfânta Liturghie. După-amiază, la ora 15:00 s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu, care a fost urmat de Paraclisul Maicii Domnului. „Ne-am gândit să aducem moaştele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei în parohia noastră, mai ales pentru că foarte mulţi medici au evlavie la acest sfânt. În acelaşi timp, ne dorim să întărim evlavia credincioşilor noştri din parohie, dar şi din judeţul Botoşani“, a subliniat pr. paroh Radu-Constantin Zaiţ. În anul 2011, în parohia „Sfântul Ioan Iacob“ din Botoşani a început ridicarea unei biserici din cărămidă. În prezent se lucrează la acoperiş. Lăcaşul de închinăciune se construieşte în jurul vechiului sfânt lăcaş din 1926.
Moaştele Sfântului Gheorghe, în pelerinaj la Suceava
Credincioşii din municipiul Suceava se vor putea închina, în perioada 27 septembrie-7 octombrie 2013, la racla în care se află o părticică din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, adăpostită de biserica parohiei Feredeni, Protopopiatul Hârlău, judeţul Iaşi. Odoarele sfinte au ajuns la Biserica „Sfânta Parascheva“ din Suceava cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan şi a Înaltpreasfinţitului Pimen. Racla cu odorul de mare preţ se află de vineri, 27 septembrie, în oraşul ocrotit de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. După cum ne-a relatat pr. paroh Paul Hirghiligiu, până pe 7 octombrie, biserica va fi deschisă între 8:30-20:30. În fiecare seară, de la ora 19:30, se va oficia Acatistul Sfântului Gheorghe, la finalul căruia se vor pomeni toate pomelnicele de peste zi. Amintim că moaştele Sfântului Gheorghe au mai poposit la Biserica „Sfânta Parascheva“ din Suceava şi în anii trecuţi, fiind o binecuvântare pentru credincioşii care nu pot ajunge la Feredeni ca să se roage Purtătorului de Biruinţă. Pelerinajul este organizat prin bunăvoinţa părintelui Dănuţ Fotea, parohul de la Feredeni.