Odor duhovnicesc primit de Parohia Bărbătescu Vechi
Parohia Bărbătescu Vechi din Protopopiatul Sector 5 Capitală și-a sărbătorit vineri, 6 decembrie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Cu acest prilej, în perioada 5-7 decembrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o delegație din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Teologos, Mitropolit de Serres și Nigrita, a adus spre închinare părticele din moaștele Sfinților Ierarhi Nicolae al Mirelor Lichiei și Luca al Crimeii, respectiv ale Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. După Sfânta Liturghie de hram, mitropolitul grec a oferit în dar parohiei bucureștene o raclă în care se păstrează un fragment din moaștele marelui mucenic.
Sărbătoarea hramului Parohiei Bărbătescu Vechi a debutat joi, 5 decembrie, când delegația din Mitropolia de Serres și Nigrita a ajuns în Capitală, aducând spre închinare credincioșilor moaștele celor trei sfinți. În continuare, a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia. În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii parohiale, Sfânta Liturghie a fost oficiată în paraclisul ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron de la subsolul sfântului lăcaș de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teologos, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părinții arhimandriți Nectarie și Nichita, care l-au însoțit pe oaspetele grec; părintele protoiereu Valer Ulican; părintele Sebastian Gabor, inspector eparhial; părintele paroh Viorel Dincă, precum și alți clerici.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teologos a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre modul în care omul își poate sfinți viața, evidențiind exemplul Sfântului Ierarh Nicolae. „Sfinții au fost ca și noi, oameni, care s-au luptat cu ispitele prin harul lui Dumnezeu și au atins scopul chemării Lui, care este sfințenia. Scopul viețuirii noastre este de a ne sfinți, de a fi asemenea cu Dumnezeu, Creatorul nostru. Sfințenia înseamnă să ne detașăm de tot ceea ce este necurat, să lepădăm din viața noastră tot păcatul și, în acest fel, să ne umplem de Hristos și să devenim temple ale Duhului Sfânt, să Îl arătăm lumii pe Hristos prin felul nostru de a fi. Lucrul acesta nu este imposibil pentru om și cea mai importantă dovadă a acestui lucru sunt sfinții noștri, așa cum este și Sfântul Nicolae. Importantă și cu totul aparte este dragostea sfinților pentru Hristos. Prin credința lor și prin lupta duhovnicească, ei au primit harul lui Dumnezeu. Dacă sfinții au reușit acest lucru, și noi putem reuși. Greșesc enorm cei care spun că sfințenia este potrivită vremurilor trecute. Hristos este același și ieri și astăzi și în veci și ne cheamă să ne unim cu El și să ne asemănăm Lui, devenind dumnezei după har”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul de Serres și Nigrita a transmis un mesaj de mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat participarea sa la sărbătoarea parohiei bucureștene, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru împreună slujire, precum și comunității pentru primirea călduroasă. De asemenea, l-a felicitat pe părintele paroh pentru organizarea sărbătorii, oferind parohiei o raclă în care a fost așezat un fragment din cinstita mână a Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, care este ocrotitorul paraclisului unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a mulțumit, la rândul său, mitropolitului grec pentru vizita în țara noastră și pentru odorul duhovnicesc oferit parohiei bucureștene, vorbind credincioșilor prezenți despre legătura dintre Sfântul Nicolae și Sfântul Apostol Pavel, care a vestit cuvântul Evangheliei în mitropolia păstorită de Înaltpreasfințitul Părinte Teologos, evidențiind și evlavia românilor pentru sfântul ierarh pomenit. „Există o legătură între Sfântul Ierarh Nicolae și Apostolul neamurilor care a trecut în timpul propovăduirii lui inclusiv prin ținutul Serres, iar înainte acesta a poposit pentru puțin timp la Patara, localitatea de naștere a Sfântului Ierarh Nicolae. Chiar dacă Sfântul Nicolae s-a născut la două veacuri după predica Apostolului Pavel, el a cunoscut de la părinții și străbunii lui cuvintele Evangheliei, cuvinte care au zidit mult pe oamenii acelor vremuri și pe alții, până când stăpânirea musulmană a schimbat foarte mult locurile de naștere și de propovăduire ale Sfântului Ierarh Nicolae. El rămâne în conștiința Bisericii ca un mare ierarh, care a făcut mult bine și care a dorit ca atât eparhia lui, cât și străinii care poposeau acolo să fie întotdeauna binecuvântați de Dumnezeu. După acest model, ar trebui să învățăm că oricât de mare ar fi un slujitor al Bisericii, el nu poate face nimic fără credincioșii din preajma lui. Trebuie să ne aducem aminte că Sfântul Ierarh Nicolae a ocrotit cele mai vechi biserici cunoscute din Ungrovlahia, într-o vreme în care voievozii din Țara Românească au învățat din evlavia celor din Bizanț. Prima biserică cunoscută de la Argeș a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, ceea ce ne arată evlavia poporului față de marele ierarh, pe care noi o continuăm”, a spus Preasfinția Sa.
În încheiere, părintele paroh Viorel Dincă a mulțumit membrilor delegației grecești pentru vizită și pentru darul de mare preț, oferind fiecăruia câte o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. De asemenea, el a oferit celor doi ierarhi câte un aranjament floral.