Ofrandă picturală pentru Schitul românesc de la Iordan
Vineri, 19 mai, de la ora 16:00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR) din București, a avut loc vernisajul expoziției „O teofanie în piatră şi duh. Să reînviem Mănăstirea românească de la Iordan”. Evenimentul a reunit lucrări plastice ale celor mai buni artişti români contemporani şi s-a bucurat de prezenţa a numeroase personalităţi ale vieţii culturale bucureştene. Gestul expozanţilor se dorește a fi o mână întinsă refacerii Schitului românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Iordan. La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Vernisajul a fost deschis de doamna Doina Mândru, istoric de artă, care a punctat fapul că expoziţia „se constituie într-una din cele mai emoţionante ofrande picturale pe care mi-a fost dat să le văd, pentru că este iniţiată de un mare artist, de doamna Silvia Radu, un mare creştin, iubitor al lui Dumnezeu şi al casei Sale, pe care a slujit-o şi a înălţat-o după puterile sufletului şi ale talentului ei. La chemarea doamnei Silvia Radu au venit cei mai importanţi artişti ai ţării. Este în acest loc reunit ceea ce putem numi nucleul dur al unui foarte valoros muzeu al artei contemporane româneşti, al artei creştine româneşti, al artei care reprezintă toate generaţiile.”
La rândul său, artista Silvia Radu a arătat în câteva cuvinte recunoştinţa pe care le-o poartă celor care au făcut posibilă apariţia expoziţiei: „Vreau să-I mulţumesc în primul rând lui Dumnezeu, Părintelui Patriarh Daniel care este atât de bun cu noi, Preasfinţitului Ieronim Sinaitul care a binevoit să vină să vadă această expoziţie şi tuturor celor care au fost atât de darnici cu acest moment şi au răspuns cu atâta dragoste care pe mine m-a impresionat. Nu este iniţiativa mea, este o iniţiativă care porneşte din sufletul tuturor. Toţi sunt minunaţi, sunt oameni plini de talent, plini de putere şi de dragoste faţă de Biserică şi de ţară. Iar aceşti artişti fac ceea ce cred că e bine să facă pentru ţara lor.”
În continuare, PS Ieronim Sinaitul, episcop-vicar patriarhal, si-a exprimat aprecierea cu privire la evenimentul organizat, menit să aducă în memoria contemporaneităţii Schitul românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Iordan, construit în proximitatea locului unde a fost botezat Domnul nostru Iisus Hristos, „ceea ce constituie un aspect important, pentru noi şi pentru celelalte biserici, care l-au înconjurat ca o adevărată cetate a duhului. Este foarte frumos că şi autorităţile israeliene s-au gândit să răspundă iniţiativei bisericilor, concretizată încă din anul 1996 şi reactulizată în anul 2006, de a se demina zona şi de a se readuce în forma corespunzătoare toate bisericile şi mănăstirile din Valea Mănăstirilor, care înveşniceşte memoria Botezului Domnului şi a arătării Preasfintei Treimi care s-a petrecut acolo. Este un loc cu multiple semnificaţii, un loc de asceză maximă, unde s-au nevoit mulţi Sfinţi şi Cuvioşi şi pe unde se consideră că au trecut evreii către Pământul făgăduinţei, conduşi de profetul Iosua”.
Sunt 54 de lucrări, iar între artiştii participanţi se numără: Dacian Andone, Gheorghe I. Anghel, Ion Anghel, Jeno Bartos, Zamfira Bârzu, Ilie Boca, Ciprian Bodea, Mihai Bojin, Constantin Flondor, Irina Florescu, Viorel Mărginean, Mircea Roman, Manuel Mănăstireanu, Horea Paştina, Sandu Păsat, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Sorin Scurtulescu, Daniela Ţurcanu, Constantin Tofan, Bogdan Vlăduţă, Gheorghe Zărnescu.
Expoziţia este deschisă până în data de 23 mai şi în perioada 5-12 iunie.