Olimpiada de religie în Mitropolia Banatului
Sâmbătă, 7 martie, în cele trei eparhii ale Mitropoliei Banatului s-a desfăşurat faza judeţeană a olimpiadei de religie. Faza judeţeană a reunit elevi ai şcolilor din cele trei judeţe, calificaţi după faza locală. Etapa naţională a olimpiadei de religie va avea loc în perioada 6-10 aprilie, la Piteşti.
Şcoala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria“ din Timişoara a găzduit sâmbătă, 7 martie, etapa judeţeană a olimpiadei de religie în Arhiepiscopia Timişoarei. În acest an, la faza judeţeană au participat peste 150 de elevi de la clasele VII-XII din şcolile judeţului Timiş. Evenimentul a debutat în capela şcolii „Sfânta Maria“ cu oficierea unei slujbe de mulţumire, săvârşită de pr. Marius Sfercoci, inspector eparhial, şi pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul din Arhiepiscopia Timişoarei, slujbă la care au participat elevi şi profesori, conducerea şcolii şi prof. Daniela Buzatu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. În continuare, elevii au intrat în sălile de examen, unde au avut trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor. La final, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, la cantina din incinta şcolii a fost pregătită o agapă pentru toţi elevii participanţi şi profesorii însoţitori. Rezultatele finale vor fi afişate la şcoala organizatoare miercuri, 11 martie.
Olimpiada de religie în Arhiepiscopia Aradului
În Arhiepiscopia Aradului, etapa judeţeană a olimpiadei de religie ortodoxă pentru clasele VII-XII a avut loc la Seminarul Teologic Ortodox Arad. În deschiderea evenimentului, concurenţii s-au bucurat de întâlnirea cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa i-a felicitat pe cei 151 de concurenţi calificaţi la această etapă şi pe profesorii coordonatori. În aceeaşi zi a avut loc şi concursul judeţean pentru elevii care studiază religia în clasele V-VI, sub genericul „Lăsaţi copiii să vină la Mine!“, la care au participat 35 de elevi. La etapa judeţeană a olimpiadei de religie pentru seminariile teologice au participat 34 de elevi seminarişti cărora le-au fost evaluate cunoştinţele în domeniul disciplinelor teologice de specialitate.
Competiţie şi în Episcopia Caransebeşului
Faza judeţeană a olimpiadei de religie s-a desfăşurat şi în Episcopia Caransebeşului sâmbătă, 7 martie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian. Concursul a fost organizat la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş, fiind prezenţi din partea Episcopiei Caransebeşului părintele Daniel Alic, consilier cultural al eparhiei, din partea Seminarului Teologic părintele director Constantin Train şi pr. Emil Varga, inspector de religie. „Olimpiada de religie are un rol extraordinar în viaţa tânărului participant, pentru că ora de religie în sine este o oră care îl pune în acord cu valorile, tradiţiile şi moştenirea culturală a poporului român. De aceea, olimpiada de religie trebuie pusă pe acelaşi nivel de înţelegere şi normalitate cu oricare olimpiadă, fie că vorbim de disciplinele matematică, română sau altele, şi totodată trebuie pusă pe acelaşi calapod, pentru că omul prin ceea ce caută de multe ori merge spre dezumanizare, iar religia vine în calea lui şi poate să-l îndrume pe un drum al îndumnezeirii“, a precizat părintele inspector Emil Varga. La această competiţie judeţeană au participat 44 de elevi din tot judeţul Caraş-Severin, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban. Subiectele date au fost alcătuite în conformitate cu programa de examinare pentru olimpiadă, iar profesorii evaluatori fac parte din corpul didactic al Seminarului Teologic din Caransebeş, împreună cu profesorii metodişti de religie. (Diac. Florin Sirca, diac. Pavel Canea, Valentin Birău)