Omagiu adus eroilor de la Fântâna Albă la Moineşti

Data: 06 Aprilie 2012

La Fântâna Albă, în Duminica Paştelui (1 aprilie 1941), trupele sovietice au executat fără milă un număr de aproximativ 3.000 de civili români, locuitori din satele de pe Valea Siretului, care încercau să se retragă din Bucovina de Nord, anexată de ruși, în teritoriile noastre. La 71 de ani de la această pagină însângerată a istoriei noastre, 1 aprilie 2012 devine prima comemorare oficială a acestei jertfe pornite din dorul de libertate, de credinţă şi de a fi la un loc cu fraţii. Legea 68 din 10 mai 2011 instituie ziua de 1 aprilie ca "Zi naţională de cinstire a memoriei românilor - victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie".

Cu acest prilej, Protopopiatul Moineşti a organizat în mai multe parohii slujbe de pomenire şi comemorare a victimelor. Totodată, a fost lansat parteneriatul educaţional "Fântâna Albă - eroi martiri ai neamului românesc", desfăşurat de Protoieria Moineşti şi un grup de câteva parohii, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Bacău, Liceul Teoretic "Spiru Haret" din Moineşti, Şcoala cu clasele I-VIII - Enăcheşti (Bereşti-Tazlău) şi Complexul Muzeal "Iulian Antonescu". "Este important să nu tratăm cu indiferenţă aceste evenimente tragice şi să cinstim memoria românilor care au căzut victime ale masacrelor, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune. Să nu ne uităm istoria şi neamul!", a spus părintele protopop Costel Mareş.

Pe 1 aprilie, după Sfânta Liturghie, în parohiile implicate în proiect au fost oficiate slujbe de pomenire a victimelor masacrelor. Elevii au participat prin susţinerea unui program de cântece şi poezii, au fost depuse coroane şi flori la monumentul eroilor, activităţile urmând să continue la scoli în săptămânile următoare. Astăzi, 6 aprilie, un grup de elevi au vizitat Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău. (Pr. Ciprian Olteanu)