Omicron, un hibrid între coronavirus și virusul răcelii?
Varianta Omicron a coronavirusului, care provoacă temeri după ce s-a răspândit rapid din sudul continentului african, unde a fost semnalată pentru prima oară, ar putea avea cel puțin o mutație rezultată prin preluarea unei secvențe genetice de la un alt virus, posibil unul dintre cele care provoacă răcelile obișnuite. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de compania americană de analiză a datelor Nference, preluată de agenția Reuters.
Secvența genetică respectivă nu a fost semnalată la nici una dintre variantele virusului SARS-CoV-2 care au circulat până acum. Ea este, însă, prezentă la multe alte virusuri, inclusiv cele care provoacă răceala obișnuită, dar și în genomul uman. Existența secvenței genetice respective ar putea ajuta varianta Omicron să se ferească de acțiunea sistemului imunitar al organismului uman. Acest lucru ar explica de ce Omicron se răspândește mai ușor decât variantele anterioare ale coronavirusului. Totuși, cercetătorii nu se pot pronunța încă în ce măsură Omicron poate provoca forme mai grave de COVID-19 sau dacă va depăși Delta ca variantă dominantă. Un răspuns în acest sens nu se întrevede mai devreme de câteva săptămâni.
Apariția Omicron ca formă hibridă a noului coronavirus cu un alt tip de virus ar putea fi explicată prin faptul că celulele pulmonare și celulele sistemului gastrointestinal pot găzdui simultan noul coronavirus și virusuri care provoacă răceala obișnuită. Se îndeplinesc astfel condițiile pentru ceea ce specialiștii numesc recombinare virală. Este un proces în care virusuri diferite care „conviețuiesc” în aceeași celulă-gazdă interacționează în timp ce fiecare dintre ele se multiplică, existând posibilitatea ca în acest proces să apară virusuri noi, cu caracteristici genetice de la ambii „părinți”.
Se presupune că varianta Omicron ar fi putut să apară prima dată la o persoană infectată simultan cu ambele tipuri de virus - coronavirusul și un virus care provoacă răceala. Este nevoie însă de mai multe studii care să confirme modul în care a apărut varianta Omicron și efectele sale. (I. M.)