Operă misionară, spirituală şi culturală a Ortodoxiei
Din dorința cinstirii înaintașilor, a pomenirii lor şi de asumare a misiunii lor a apărut recent volumul `Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici, operă misionară, spirituală şi culturală definitorie a Ortodoxiei din sec. al XVI-lea~, editat de Arhiepiscopia Târgoviştei, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon. Lansată oficial cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, şi dorind să marcheze împlinirea a 470 de ani de la apariţia operei lui Dimitrie Liubavici, lucrarea cuprinde 164 de pagini, într-o formă grafică deosebită.
Atunci când suntem puşi în situaţia de a împlini un lucru anume, care necesită cunoaşterea meşteşugului sau a modului în care trebuie realizat acel lucru, este înţelept ca întotdeauna să ţinem seama de strădaniile celor care au făcut înainte de noi lucrul cu pricina ori ceva asemănător. Prin acest demers sunt îndeplinite două deziderate: suntem feriţi de tentaţia de a cădea în aceleaşi greşeli precum cei de dinaintea noastră şi ne arătăm preţuirea noastră şi dorinţa de a ne asuma responsabilitatea de a fi continuatori ai eforturilor lor.
Noul volum conţine 10 studii interesante şi importante, deopotrivă pentru cercetători, dar şi pentru cei care doresc să afle mai multe despre strădaniile depuse de Biserică pentru promovarea cărţii de cult tipărite în rândul preoţilor, spre folosul liturgic şi duhovnicesc al tuturor credincioşilor. Autorii studiilor acoperă un spaţiu vast de cercetare, de la autori consacraţi şi normativi în studiul istoriei Bisericii Ortodoxe Române sau ai istoriei româneşti, în general (pr. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu, acad. Dan Simonescu, prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, dr. Gheorghe Buluţă), la cadre didactice din învăţământul universitar ori tineri cercetători (prof. univ. dr. Victor Petrescu, prof. univ. dr. Agnes Erich - directoarea Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu - Târgovişte, pr. conf. univ. dr. Marian Vîlciu - decanul Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Valahia din Târgovişte, pr. lect. univ. dr. Adrian Ignat - profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române la Facultatea de Teologie din Târgovişte, pr. asist. univ. dr. Cosmin Santi, tot de la Facultatea de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei din Târgovişte, şi pr. dr. Mihail Iulian Stan - profesor de Noul Testament şi de limba latină la Seminarul Teologic Ortodox `Sfântul Ioan Gură de Aur" din Târgovişte).
Structura bine echilibrată a volumului îi oferă cititorului o privire de ansamblu asupra tipăriturilor din Ţara Românească a secolului al XVI-lea, dar îi pune la dispoziţie şi numeroase date privind particularităţile operei tipografului sârb Dimitrie Liubavici. Bineînţeles, fiind vorba despre o culegere de studii, stilul folosit în redactare este unul personalizat pentru fiecare autor, dar aceasta încurajează lectura, prin diferitele moduri de prezentare, precum şi prin diversitatea temelor tratate.
Considerăm că editarea unei lucrări de o astfel de importanţă în Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi constituie un demers inspirat, plin de folos duhovnicesc şi o invitaţie la înţelegerea trecutului spre valorificarea prezentului şi pregătirea, cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu, a viitorului. Totodată, cinstirea memoriei unuia dintre cei mai importanţi tipografi din Ţările Române în acest an se constituie ca un preambul al anului 2016, când Biserica Ortodoxă Română va omagia un alt mare tipograf care a ostenit pe pământ românesc, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul.