Orașul Piatra Neamț în haine de sărbătoare
Ierarhii Arhiepiscopiei Iașilor dimpreună preoții și credincioșii din Piatra Neamț au luat parte în această seară, în ajunul sărbătorii Nașterii Sfântului Proroc și Înaintemergător Ioan, la hramul orașului. Această frumoasă tradiție adună an de an, pe 23 iunie, mii de oameni care participă la procesiunea închinată sfinților orașului de la poalele Pietricicăi. Nemțenii prezenți la sfintele slujbe au adus prinos de mulțumire patronilor spirituali, închinându-se, totodată, la moaștele Sfinților Pantelimon și Simeon din Muntele Minunat.
La slujba Pavecerniței unită cu Litia au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
După slujba de seară, Părintele Episcop-vicar Nichifor a afirmat în cuvântul său că prin intermediul sfinților Dumnezeu săvârșește în lume minuni:
„Procesiunea ce ne stă înainte este pentru noi toți o cinstire a semnului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, semn pe care Dumnezeu l-a pus înaintea noastră. Este o cinstire a tuturor semnelor și minunilor pe care Dumnezeu le pune la inima noastră prin cuvintele celor vrednici de crezut, sfinții Săi. O cinstire a lui Dumnezeu, cu nădejde. Domnul a spus că unde sunt doi sau trei adunați în numele Lui, acolo este și El în mijlocul lor. În mijlocul celor ce Îl iubesc pe Dumnezeu se împlinește cuvântul «precum în Cer, așa și pre pământ», pentru că trebuie să avem bunăvoință, răbdare și dragoste unii către alții”.
Credincioșii s-au putut închina și la racla care conține fragmente din moaștele Sfinților Pantelimon și Simeon din Muntele Minunat, aduse sâmbătă seara de la Mănăstirea Durău, în contextul comemorării, în 2024, a tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
După slujba de seară, mulțimea prezentă pe esplanada Curții Domnești, purtând făclii, flori și sânziene, a plecat în procesiune pe următorul traseu: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” (Turnul lui Ştefan cel Mare) - Teatrul Tineretului - Hotel Ceahlău - Muzeul de Istorie - Spitalul Județean Neamț -strada Orhei - Hotel Ceahlău - Teatrul Tineretului - Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de mulțumire și binecuvântare:
„Dăm slavă lui Dumnezeu și încercăm, cât El ne ajută, să preluăm ceva din determinarea pentru adevăr a Sfântului Ioan Botezătorul, din capacitatea de jertfă a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, din râvna la rugăciune care a definit viața Sfântului Simeon de la Muntele Minunat. Prelum de la fiecare câte ceva, mergem cu acest ceva în casele noastre, încercăm să ne hrănim din «pâinea cea spre ființă» și să ne adăpăm sufletul din «apa cea vie» a vieții și rugăciunii lor, nădăjduind în mila lui Dumnezeu pe mai departe”.
Mâine dimineață, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.