Osteoporoza, boala vârstnicilor
În tot timpul anului, dar mai ales în anotimpurile reci şi umede, tot mai multe persoane în vârstă simt suferinţele oaselor, cu dureri foarte greu de suportat. Pierderea de masă osoasă este provocată încă din adolescenţă din cauza unei alimentaţii sărace în calciu, fluor şi vitamine (D, E, B12). În prevenirea şi combaterea osteoporozei tratamentele naturiste sunt deosebit de eficiente dacă sunt aplicate corect.
Se recomandă consumul de ceaiuri (trei-patru căni pe zi) cu fructe de cătină albă şi măceşe, frunze de mesteacăn, frasin, coacăz negru, zmeur, urzică, turiţă mare şi coada-calului. Este indicat ceaiul din sămânţă de schinduf (o linguriţă pulbere la o cană de ceai din coada-şoricelului sau coada-calului de patru ori pe zi).
În mod diferenţiat se recomandă pentru femei un decoct din lemn-dulce (şase părţi), talpa-gâştei (două părţi) şi salvie (o parte), iar pentru bărbaţi un amestec de ghimpe (cinci părţi), scânteiuţă (o parte) şi saschiu (o parte). Acestea se beau trei-patru căni pe zi, înainte de mesele principale, timp de o lună pe trimestru.
În uz extern se folosesc băile generale cu herba de coada-calului sau coada-şoricelului (200 g la cadă). Sunt eficiente masajele locale cu extract uleios sau extract hidroalcoolic de coada-şoricelului, ulei de cătină, sunătoare, muşeţel şi răşină.
Apiterapia propune, în primul rând, lăptişor de matcă (pentru femei) şi apilarnil (pentru bărbaţi) care stopează decalcifierea oaselor, tonifică, energizează şi întinereşte ţesuturile.
Sunt eficiente mielitele preparate din 500 g miere de albine şi un amestec din muguri proaspeţi de coacăz negru, frasin, mălin, mesteacăn, zmeur şi măr (câte 70 g din fiecare), având efecte în distrugerea microbilor şi dinamizarea organismului. După macerare se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi.
Un alt preparat se obţine din miere de albine cu propolis, polen şi fructe de cătină albă, din care se iau trei linguriţe pe zi.
În copilărie, alimentaţia va fi suplimentată cu nutrienţi care conţin calciu, fluor, seleniu şi vitamine (D, E, C, complexul B). Aceste componente vor fi asigurate prin alimente bogate în proteine (lapte, ouă, carne de vită şi pasăre, zarzavaturi, fructe), ştiind că orice dezechilibru din copilărie are repercusiuni în tot restul vieţii.
La vârsta adultă, după oprirea creşterii oaselor, alimentaţia va cuprinde produse predominant vegetariene, bogate în vitamine, din care să nu lipsească morcov, sfeclă roşie, ceapă, cu efecte în întărirea oaselor şi în combaterea osteoporozei. Sunt recomandate alimentele uşor de digerat, supe de legume şi zarzavaturi, lactate bogate în calciu (iaurt, lapte, brânzeturi), peşte gras (somon, ton, macrou, sardine) consumate săptămânal pentru conţinutul ridicat în vitamina D. Se mai consumă un ou la două zile, carne fiartă sau înăbuşită de vită şi pasăre, iar la sfârşitul mesei se beau sucuri naturale de fructe (inclusiv citrice) sau ceaiuri fierbinţi de tei şi muşeţel.