Ouă contaminate cu insecticid în mai multe state europene
Milioane de ouă au fost retrase din magazine în mai multe țări din Uniunea Europeană (UE), acestea fiind contaminate cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente. Cu toatea acestea, insecticidul a fost folosit în mai multe ferme din Olanda, potrivit The Guardian. Scandalul ouălor contaminate a ajuns și în România.
Presa internațională scrie despre scandalul ouălor ce ia amploare în UE după ce în mai multe state europene au fost găsite ouă contaminate cu fipronil, un insecticid toxic. Testele efectuate au indicat un nivel crescut al insecticidului în unele ouă livrate de mai multe ferme olandeze, astfel că ţări precum Germania, Olanda sau Belgia au ordonat retragerea a milioane de ouă de pe piaţă, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Scandalul ouălor contaminate a ajuns și în România. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în județul Timiș a fost descoperită o tonă de galbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania. Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş au sechestrat, în acţiunile specifice de control, întreaga cantitate de 1.000 de kg de gălbenuş de ou lichid contaminat, acţiune realizată conform alertei din Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - SRAAF. Lotul respectiv a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, astfel că nici o cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare, se arată într-un comunicat remis Agerpres. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare.
Toate structurile teritoriale județene sunt în alertă pentru a acționa în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu fipronil, precizează reprezentanții ANSVSA.
Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) atrag atenția asupra pericolului ingerării pe termen lung a acestui insecticid, inclusiv medicii români. Sorina Chitic, medic primar, a declarat la Realitatea TV că fipronilul poate provoca greaţă, dureri abdominale şi convulsii. „Dacă se prelungeşte acest consum de ouă infestate, pot apărea leziuni ale rinichiului, ficatului şi tiroidei. Trebuie să excludem oul din consum, mai ales la copiii până într-un an. Atenţie la prăjituri şi produse de patiserie care conţin ouă”, a precizat medicul. Dr. Chitic mai spune că trebuie să fim foarte atenţi la informările care vin din UE.
Aproximativ 180 de ferme olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz, scrie presa internațională. „Ouăle contaminate au fost depistate şi retrase de pe piaţă, iar situaţia este sub control”, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE), citată de Mediafax. Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.
Oficialii CE au anunţat luni că, în cadrul sistemului său de alertă rapidă, s-a stabilit că ouăle aflate sub suspiciunea de contaminare au fost, de asemenea, distribuite în Franţa şi Marea Britanie, prin intermediul Germaniei. Retaileri din Suedia şi Elveţia au intentat deja procese în acest caz. Agenţia britanică pentru standarde alimentare a anunţat că „investighează urgent distribuirea acestor ouă în Marea Britanie” din fermele aflate în centrul investigaţiei, adăugând că „numărul de ouă vizate este foarte mic, iar riscul pentru sănătatea publică este foarte scăzut”.
Reprezentanții CE au transmis următoarea recomandare: „Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce privește produsele utilizate pentru controlul acarianului roșu în unitățile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanțe neautorizate”.