Pachet de măsuri pentru companiile cu datorii mari
Executivul a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiară, care vine în ajutorul a circa 2.700 de companii, 97% din acestea fiind cu capital mixt şi capital de stat, care au datorii de peste un milion de lei fiecare. Ministrul Finanțelor susține că, prin această măsură, peste 255.000 de locuri de muncă „pot fi şi vor fi salvate, sau cel puţin nu sunt puse în pericol”. Actul normativ este aplicabil și unui număr de peste 1.800 de instituţii publice, inclusiv comunităţi locale, cu datorii mari la buget.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, că nu este vorba despre amnistie fiscală, ci de „o restructurare financiară ce face parte dintr-un pachet de mai multe măsuri pentru mediul economic”.
„Ştiţi foarte bine situaţia acestor creanţe, adică aproximativ 30 de miliarde (lei - n.r.), dar asta este pe hârtie, aşa că suntem obligaţi să luăm măsuri pentru ca o parte din sume să intre în Trezoreria statului”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, se propun două zone care să fie vizate de acest act normativ, respectiv contribuabilii care au datorii de peste un milion de lei şi cei care se situează sub acest plafon.
„Ca şi grup-ţintă, sunt peste 2.700 companii cu capital privat, peste 97% din acestea au capital mixt şi au datorii de peste un milion de lei fiecare. Prin acest act normativ sunt peste 255.000 de locuri de muncă care pot fi şi vor fi salvate, sau cel puţin nu sunt puse în pericol”, a spus Teodorovici, care a precizat că sprijinul se acordă şi unui număr de peste 1.800 instituţii publice și comunităţi locale.
„Măsurile sunt condiţionate de un plan de restructurare aprobat de un expert independent, este necesar ca plata obligaţiilor bugetare pe acest an să se fi realizat, este necesară consecvenţa în aplicarea planului, adică să nu dea un tun, după care să dispară. Dacă îşi închipuie cineva că poate să acumuleze obligaţii şi apoi să fie iertat, este o situaţie care nu se poate întâmpla. Se va institui un regim de supraveghere din partea ANAF pentru debitorul respectiv”, a menţionat ministrul.
Astfel, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, sunt şase luni în care pot opta pentru restructurarea financiară şi îşi pot pregăti un plan aprobat de un expert independent.
Restructurarea poate fi constituită din una sau mai multe măsuri, şi anume: plata eşalonată a datoriilor la buget, conversia în acţiuni a acestora, stingerea lor prin darea în plată a unor bunuri imobile ale debitorului sau anularea unor obligaţii bugetare principale în proporţie de maximum 50% din totalul acestora, în funcţie de capacitatea de plată a fiecărui debitor.
„Condiţiile suplimentare care se aplică primei categorii, deci celor cu peste un milion de lei, sunt următoarele: pentru anularea a maximum 30% din obligaţiile bugetare principale, debitorul trebuie să achite 5% din cuantumul obligaţiilor eşalonate până la 15 decembrie 2019. O a doua posibilitate este anularea a între 30% şi 40% din obligaţiile bugetare principale dacă debitorul achită 10% din cuantumul obligaţiilor eşalonate până la 15 decembrie 2019. Şi o a treia categorie - spunem noi căutată - pentru anularea a între 40% şi 50% din obligaţiile bugetare principale, debitorul trebuie să achite 15% din cuantumul obligaţiilor eşalonate la fel, până la 15 decembrie 2019. Pe timpul acestor eşalonări se suspendă executarea silită pe care un debitor poate să o aibă, deci încă, să spunem aşa, o facilitate”, a arătat şeful de la Finanţe.
Pentru debitorii care au sub un milion de lei, este prevăzută anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului de stat general consolidat restante la 31 decembrie 2018 şi administrate de ANAF, dar în anumite condiţii detaliate în actul normativ. În această categorie intră „cel puţin 23.000 de persoane fizice, 285.000 de societăţi cu capital privat şi peste 1.100 de instituţii publice şi comunităţi locale”, a spus ministrul.
Impactul bugetar al măsurii este estimat la 2,4 miliarde de lei până la finele anului.