Pacienţii vor putea opta între spitalul de stat şi cel privat
Guvernul plănuieşte, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificarea Legii nr. 95 a Sănătăţii, care va duce la o liberalizare a programelor naţionale de sănătate, în sensul că pacienţii vor putea beneficia de servicii medicale decontate în cadrul acestor programe atât în spitalele de stat, cât şi în cele private. Ministrul de resort spune că modificarea are în vedere, în principal, punerea pacientului în centrul sistemului, astfel încât să poată să aleagă unde se tratează - în spitale de stat sau la privat.
Pacienţii care vor merge la spitalele private în cadrul programelor naţionale „acţiuni prioritare“ ale Ministerului Sănătăţii (exemplu accidentul vascular cerebral acut, ATI, infarctul miocardic acut) nu vor trebui să plătească, a explicat, într-o conferinţă de presă, ministrul sănătăţii, Victor Costache. Potrivit acestuia, spitalele private care vor să se înscrie în aceste programe, după adoptarea ordonanţei care va modifica Legea Sănătăţii, trebuie să îşi asume eventualele pierderi pe care le pot înregistra cu bolnavii primiţi. „Aceste acţiuni prioritare au o anumită particularitate. Se decontează numai echipamentele şi materialele sanitare“, a susţinut Costache.
Ministrul a precizat că nu va fi schimbat parcursul (n.r. - medical) pacientului după adoptarea ordonanţei de modificare a Legii Sănătăţii. „Acolo fusese un amendament din 2014 sau 2015 în care se prevedea (apelarea la spitale private - n.r.) dacă este excedată capacitatea centrelor de stat. După cum aţi văzut din raportul Comisiei Europene, capacitatea întregului sistem este excedată“, a spus ministrul.
Ministrul Victor Costache a subliniat, luni, într-o altă declaraţie, că nu este vorba de privatizare. „De câte ori se reformează ceva în medicină, se scoate această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să-l lăsăm să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar, iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate, ca şi celelalte ţări europene. (...) Este exemplul copiilor cu autism, cărora li se plătea medicaţia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog“, a declarat ministrul sănătăţii.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă reglementează normele legale pentru acordarea unor servicii medicale în cadrul unor programe naţionale de sănătate curative, având în vedere faptul că în anul 2020 va începe derularea programului naţional pentru persoanele cu afecţiuni din spectrul autist, precum şi faptul că pentru unele dintre aceste programe naţionale vor fi acordate servicii integrate, care pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii medicale, investigaţii paraclinice etc.