Pâinea se păstrează în pungi de hârtie
Atât pâinea, cât şi pastele făinoase pot fi recunoscute dacă nu sunt bune pentru consum, astfel:
- Pâinea trebuie să aibă suprafaţa lucioasă, galben-aurie, să nu fie deformată sau aplatizată şi nici murdară pe faţa inferioară. O pâine proaspată şi corespunzător realizată, după o uşoară apăsare revine la forma iniţială. Sortimentele de pâine realizate din făina integrală sunt surse importante de vitamina B2. - Nu păstraţi pâinea caldă în pungi din material plastic, ci în săculeţe sau prosoape de pânză. - Dacă la ruperea pâinii apar fire mucilaginoase sau miezul are în centru o zona mai închisă la culoare, umedă şi sfărâmicioasă, cu miros dezagreabil, înseamnă că este contaminată cu Bacilus Mezentricus şi este improprie consumului uman. - Pâinea şi produsele de panificaţie necoapte, mucegăite, acrite, fermentate, amare, atinse de boli parazitare sau care la masticare prezintă scrâşnituri datorită impurităţilor minerale, sunt improprii consumului uman. - Termenul de valabilitate al pâinii este de 24 de ore de la coacere. - Făina are culoare albă, până la alb-gălbui, miros plăcut, specific, gust puţin dulceag. - Nu se admite miros de mucegai, de încins sau alt miros străin, gust amar, acru, scrâşnet la mestecare (datorat impurităţilor minerale), prezenţa insectelor.