Palatul Patriarhiei la începutul anului 2018

Un articol de: Miruna-Maria Iftene - 16 Feb 2018

În luna ianuarie 2018, Palatul Patriarhiei a fost gazda mai multor evenimente impor­tante și a primit vizita a peste 1.300 de turiști. La acest obiectiv, 2018, declarat Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul come­morativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, a debutat cu sesiunea de comunicări științifice „Unirea Principa­telor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918”, care a avut loc pe 24 ianuarie.

Desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, chiar pe locul unde Adunarea electivă, sub preşedinţia Mitropolitului Nifon, a înfăptuit în data de 24 ianuarie 1859 Unirea Principatelor Romane, evenimentul academic „Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918” a reunit un număr important de ierarhi, persona­lități publice, reprezentanți ai institu­țiilor statului, oameni de cultură. La sesiunea de comunicări științi­fice au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Președintele țării, Klaus Iohannis, reprezen­tanți ai Academiei Române, academicieni, profesori, clerici.

Pentru activitățile desfășurate în decursul anului 2017, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit în luna ianuarie 2018 dis­tincții mai multor angajați din cadrul Administrației patriarhale și din Administrația eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ostenitorii au fost evidențiați cu Diploma omagială cu medalie dedicată Anului comemorativ al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești. Aceeași dis­tincție a fost oferită și protopopiatelor, exarhilor şi paracliselor patriarhale din Arhiepiscopia Bucureştilor, ca semn de prețuire pentru activitatea depusă în anul care a trecut, precum și pentru proiectele aflate în derulare. De asemenea, pentru con­tribuții remarcabile la promovarea Anului comemorativ 2017 în Patriarhia Română, Preafericirea Sa a oferit mai multor persona­lități și jurna­liști români Diploma și medalia Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Printre turiștii care au vizitat Palatul Patriarhiei în luna ianuarie, s-a aflat un grup de peste 100 de elevi din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, care au participat la concursurile județene organizate la finalul anului trecut, după cum urmează: în municipiul Buzău, concursul cu tema „Sfântul Andrei - Apostolul și ocrotitorul românilor”, respectiv în județul Vrancea, concursul cu tema: „Mărturisitori și apărători ai dreptei credințe”.

 Excursia acestor elevi în București a cuprins și alte obiective cultural-religioase, precum: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Mănăstirea Radu Vodă, Centrul Vechi și Mănăstirea Stavropoleos.