Paraclisul universitar „Sfânta Ecaterina” și-a sărbătorit hramul

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 25 Noiembrie 2024

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina a fost sărbătorită astăzi, 25 noiembrie 2024, la paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, lăcaș de rugăciune unde studenții teologi participă la programul liturgic și de formare duhovnicească. În zi de hram, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preoți din conducerea instituției și cadre didactice ale acesteia.

Ziua de sărbătoare a reunit în rugăciune profesori ai Facultății de Teologie, studenți, masteranzi și doctoranzi ai instituției de învățământ teologic, precum și credincioși care au evlavie față de Sfânta Ecaterina. Racla cu sfintele moaște ale ocrotitoarei paraclisului universitar a fost așezată într-un baldachin special amenajat pentru a fi cinstită de credincioși și studenți.

Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au făcut parte: părintele lect. dr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București; pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, directorul Departamentului teologie sistematică, practică și artă sacră; părintele prof. dr. David Pestroiu, prodecan; pr. prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal; pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, prodecan - responsabil cu activitatea studențească și internaționalizarea; părintele asist. dr. Georgian Păunoiu, parohul bisericii, precum și alți slujitori. De asemenea, la slujbă a participat și conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat că Sfânta Mare Muceniță Ecaterina este un model actual pentru studenții acestei instituții de învățământ teologic. „Transmitem din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un cuvânt de binecuvântare și un îndemn la stăruință adresat profesorilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Contextul este deosebit. Biserica ne-a adus aminte duminică de tânărul dregător bogat care împlinea din copilărie poruncile lui Dumnezeu descoperite lui Moise pe Muntele Sinaiului și care era preocupat de singura problemă fundamentală a vieții noastre: ce trebuie să facem ca să moștenim viața veșnică. Astăzi, Biserica ne pune înaintea minților și inimilor noastre icoana Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. (…) Sfânta Ecaterina este un model viu, care trebuie urmat, care inspiră pe tinerii studenți ai facultății. Ea, o tânără înțeleaptă descendentă a unei familii importante în Alexandria Egiptului, a devenit cunoscută mai ales pentru înțelepciunea ei, pentru credința puternică și pentru faptul că a preferat să piardă viața pământească convinsă că prin mărturisirea credinței în Hristos, Biruitorul morții, va câștiga Împărăția cerurilor. Le dorim tinerilor studenți mult ajutor din partea Sfintei Ecaterina, ajutor de la Dumnezeu, discernământ și înțelepciune, ca într-un timp în care adeseori suntem furați de preocupările vieții de zi cu zi, noi să rămânem concentrați pe dorința tânărului din Evanghelie, și anume dobândirea vieții veșnice”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

În continuare, părintele lect. dr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, i-a mulțumit ierarhului pentru slujire și a evidențiat rolul pe care îl are Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, în viața duhovnicească și academică a studenților: „Vă mulțumim că astăzi sunteți în mijlocul nostru, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia unei sărbători atât de frumoase și importante pentru noi. Acest paraclis universitar face parte integrantă din viața Facultății de Teologie Ortodoxă din București, pentru că vine în completarea părții teoretice pe care studenții, masteranzii și doctoranzii o cunosc în cadrul cursurilor și seminarelor, întregind această perspectivă teoretică cu una practică. Suntem toți legați de această biserică și de Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, care ne-a călăuzit pașii tuturor celor care astăzi suntem la catedră și împlinim aceste ascultări, dar care mai înainte eram studenți și ceream ajutorul sfintei ori de câte ori era cazul. Credem că prezența acestui paraclis este o binecuvântare care vine să întregească perspectiva studiului teologic, pentru că cele două aspecte trebuie să se completeze reciproc”.

La momentul chinonicului, Gabriel Negescu, student în anul IV al Facultății de Teologie bucureștene, a rostit o omilie în care a subliniat erudiția Sfintei Mucenițe Ecaterina.

La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de rugăciune adormiți, dar și pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” trecuți la Domnul.

Răspunsurile liturgice au fost oferite antifonic de un cor format din studenți teologi.