Paradoxul ipohondriei: teama de boli scade speranța de viață

Data: 11 Ianuarie 2024

Un studiu realizat timp de aproape un sfert de secol de cercetători din Suedia a scos la iveală un paradox în ceea ce priveşte persoanele care se tem excesiv că ar putea să se îmbolnăvească: deși sunt mai atente față de propria sănătate, speranța lor de viață tinde să fie mai mică decât a celor care se preocupă de sănătate în limitele considerate normale.

Stresul cronic provocat de această preocupare în exces și efectele sale asupra organismului ar putea explica aceste diferențe legate de speranța de viață, consideră cercetătorii de la Universitatea Karolinska din Stockholm, în urma studiului pe care l-au prezentat în revista de specialitate JAMA Psychiatry.

Mulți dintre noi suntem ușor ipohondri, dar există și persoane care se tem excesiv că s-ar putea îmbolnăvi și se alarmează din cauza unor simptome chiar dacă medicul și analizele pe care le fac nu le confirmă diagnosticele de care se tem, a subliniat la rândul său un expert american în domeniu, care nu a fost implicat în studiul cercetătorilor suedezi, doctorul Jonathan E. Alpert, de la clinica Montefiore din New York, citat de Asso­ciated Press.

Ipohondria (numită de specialiști „tulburare de anxietate de boală”) este o condiție rară, care se manifestă printr-o grijă peste limitele normale față de boală și față de riscurile de îmbolnăvire. 

Persoanele cu această tulburare percep exagerat anumite simptome pe care le resimt la un moment dat și nu pot să scape de teama de a fi bolnav, chiar dacă testele de laborator și medicul nu le confirmă existența bolii, ajungând chiar să creadă că sunt bolnavi și că medicii la care au fost nu sunt capabili să le dea diagnosticul corect. (I. N.)