Parastas pentru părintele Dumitru Stăniloae
Marele teolog român, părintele profesor Dumitru Stăniloae, a fost pomenit ieri, 16 noiembrie 2017, la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, la 114 ani de la naşterea sa. Slujba Parastasului a fost oficiată după Sfânta Liturghie de pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Capitală, împreună cu preoţii profesori ai instituţiei de învăţământ, în prezenţa studenţilor facultăţii.
Evenimentul de ieri de la Biserica „Sfânta Ecaterina” din Bucureşti a fost unul special (încadrat în tematica Anului 2017, dedicat comemorării apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului), întrucât ilustrul teolog, părintele Dumitru Stăniloae, s-a numărat printre cei mai dârji apărători ai Ortodoxiei.
„Cei care l-au cunoscut în temniţă au văzut în el o făclie de Înviere”
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de pomenire, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu a subliniat că Părintele Stăniloae L-a făcut cunoscut pe Hristos semenilor săi nu doar în temniţă în timpul regimului comunist, ci întreaga sa viaţă s-a aflat sub semnul mărturisirii. „L-a mărturisit pe Dumnezeu din tinereţe, când a ales să fie teolog. L-a mărturisit pe Hristos la Sibiu, ca profesor, dar şi înaintea intelectualilor şi a credincioşilor, prin traducerea Fiolocaliei. Părintele Stăniloae a mers acolo unde era întuneric şi ură, în închisorile comuniste, să aducă lumină şi iertare. Prezenţa dânsului a fost una mărturisitoare, iar cei care l-au cunoscut acolo au văzut în el o făclie de Paşti, o făclie de Înviere. A adus în inimile celor închişi cu el curajul şi speranţa, a adus cuvântul lui Hristos şi rugăciunea inimii. Şi după ce a ieşit din închisoare a continuat mărturisirea lui Dumnezeu prin faptele şi scrierile sale”, a evidenţiat pr. prof. dr. Ştefan Buchiu.
Pomenirea tuturor profesorilor de teologie, la 136 de ani de existenţă a facultăţii
În cadrul slujbei Parastaului pentru Părintele Dumitru Stăniloae au fost pomeniţi şi profesorii de teologie trecuţi la Domnul, care au predat de-a lungul timpului la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, deoarece ieri, 16 noiembrie, s-au împlinit 136 de ani de când această facultate şi-a deschis porţile. „În anul 1881, un număr de şapte profesori au început cursurile de teologie, în cadrul Universităţii din Bucureşti, şi de atunci, în Capitală, dar şi în alte centre din ţară, teologia ortodoxă română a fost o făclie de nestins. Nu au putut s-o stingă cei 40 de ani de comunism, datorită vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, care a avut grijă de profesori, mai ales atunci când aceştia au ieşit din închisoare”, a mai precizat pr. decan Ştefan Buchiu.