Parastas pentru regii Carol I şi Ferdinand

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 11 Mai 2016

Cu prilejul Zilei Regalităţii (10 Mai), sărbătoare naţională în România, la Catedrala Patriarhală, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat slujba Parastasului pentru regii Carol I şi Ferdinand ai României.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a precizat în cuvântul său că suntem datori să arătăm recunoştinţă şi iubire faţă de conducătorii noştri. „Sunt numeroase motivele pentru care am săvârşit acest parastas. Rugăciunea este cea mai înaltă formă de recunoştinţă şi de iubire pe care o adresăm lui Dumnezeu şi celor cărora le-o datorăm. Suntem datori să arătăm re­cunoştinţă conducătorilor noştri, celor care se ostenesc pentru binele nostru, celor care se străduiesc pentru o naţiune, celor care împlinesc lucrul Domnului şi celor care fac binele. Este pentru noi o datorie de a ne aduce amin­te de cei care au condus într-o anumită vreme destinele poporului român, mai ales în peri­oa­de grele din istoria acestuia, aşa cum a fost şi în timpul regilor Ro­mâniei. Deşi a venit aici din­tr-un loc ce avea altă tradiţie, cultură şi religie, din Bavaria, Carol I a încercat să se identifice cu credinţa poporului român, cu tradiţiile pe care le-a găsit aici, lucrând în îndelungata sa domnie pentru poporul căruia i-a devenit rege şi pe care s-a străduit să-l slujească”, a subliniat Preasfinţia Sa.

În continuare, ierarhul a evidenţiat faptul că, dincolo de numeroasele proiecte pe care regii Carol I şi Ferdinand le-au iniţiat, dincolo de importantele edificii pe care le-au înălţat în Bucureşti, dar şi în ţară, aceşi doi regi ai României au fost iubitori ai Bisericii strămoşeşti. „Dintre numeroasele dovezi ale iubirii Regelui Carol I faţă de Biserică şi faţă de Dumnezeu, rămân capelele în care el se ruga permanent împreună cu Regina. Cei care au vizitat Castelul Peleş, au putut vedea capela din interiorul acestuia, precum şi icoanele pe care le avea. Apoi, stau mărturie ctitoriile Familiei Regale. Nu doar aici, în Bucureşti, ci şi în diferite locuri ale ţării a ctitorit şi zidit biserici. În Baia a restaurat o biserică, la Iaşi a restaurat şi a ctitorit locaşuri sfinte, printre care şi Catedrala Mitropolitană, a zidit şi restaurat locaşuri sfinte în Dobrogea, la Târgovişte. În 1882 a supus forurilor legiuitoare ale ţării o lege care dorea înălţarea unei catedrale ortodoxe în Bucureşti. Doi ani mai târziu, în 1884 a promulgat o lege care hotăra ca în capitala României să se construiască această catedrală ortodoxă, pentru care a şi alocat atunci suma de cinci milioane de lei aur”, a explicat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.