Părintele bucuriei în amintirea credincioşilor
Arhiepiscopia Alba Iulia şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au organizat joi, 7 martie, în Aula „Dumitru Stăniloae“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, o seară duhovnicească în memoria părintelui Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.
La conferinţa cu tema „Asumarea Crucii în viaţa şi învăţătura părintelui Teofil Părăian“ au participat părintele Florin Botezan şi părintele Sabin Vodă, prieteni şi ucenici ai părintelui Teofil. La final, a fost vizionată o înregistrare video cu părintele Teofil, în care participanţii au putut revedea chipul luminos şi plin de bucurie al părintelui.
„Dorim să ni-l readucem aminte pe părintele Teofil, acum, în preajma zilei sale de naştere. La 3 martie părintele ar fi împlinit 84 de ani. S-a mutat din această viaţă la viaţa veşnică în urmă cu aproape patru ani, însă memoria lui este vie în inimile celor care l-au cunoscut fie direct, personal, fie la conferinţe sau prin intermediul cărţilor sau al emisiunilor de radio şi televiziune“, a spus pr. Sabin Vodă, care împreună cu pr. Florin Botezan au dorit să prezinte modul în care părintele Teofil şi-a asumat Crucea.
Părintele Teofil prezenta Crucea Domnului ca fiind materializarea iubirii lui Dumnezeu faţă de noi şi spunea că este „faţa lui Dumnezeu îndreptată către oameni“, după cum a spus pr. Sabin Vodă, care a adăugat că părintele Teofil îi îndemna pe credincioşi să îşi poarte crucea proprie aşa cum şi-a purtat-o Domnul Hristos, dar să contribuie şi la purtarea crucii altora. „Acest lucru l-a făcut şi părintele Teofil prin asumarea propriei cruci a nevederii - fără cârtire şi cu seninătate şi bucurie, a vieţii monahale, apoi asumarea cu toată responsabilitatea a crucii de du-hovnic şi de propovăduitor“, a mai adăugat pr. Sabin Vodă.
Repere biografice
Părintele Teofil s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan. S-a născut fără vedere, astfel că urmează cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători, la Cluj-Napoca, apoi îşi continuă cursurile la o şcoală de nevăzători la Timişoara. Tot la Timişoara urmează cursurile unui liceu teoretic pentru văzători. Aici îl cunoaşte pe părintele Arsenie Boca, de la care deprinde rugăciunea inimii. Urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu, între 1948-1952, iar la 1 aprilie 1953 intră în obştea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit la praznicul Adormirii Maicii Domnului şi primeşte numele Teofil. Peste şapte ani, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil este hirotonit diacon de mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani, este hirotonit preot de mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci primeşte şi hirotesirea întru duhovnic. În 1986, părintele Teofil este hirotesit protosinghel, iar în 1988 arhimandrit. Din 1992 părintele a început să răspundă invitaţilor din ţară şi a participat, în aproape toate oraşele mari, la conferinţe duhovniceşti. A trecut la Domnul în data de 29 octombrie 2009, la vârsta de 80 de ani.