Părintele Constantin Dogaru (1954-2013) - vrednic slujitor al Bisericii şi al culturii româneşti

Data: 30 Iunie 2013

Am aflat cu tristeţe că în di­mi­neaţa zilei de 26 iunie 2013 a tre­cut din această viaţă părinte­le Constantin Dogaru de la Pa­ro­­­hia „Sfântul Vasile“, Pro­topo­pia­tul Ploieşti, Arhiepiscopia Bucureştilor.

Părintele Constantin Dogaru s-a născut la data de 23 martie 1954, în satul Ciupelniţa, comu­na Dumbrava, judeţul Prahova. A urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale în satul natal, iar în anul 1973 a absolvit Liceul Te­oretic „I. L. Caragiale“ din Plo­­i­eşti. A finalizat studiile se­mi­­na­riale la Bucureşti în anul 1978, ca şef de promoţie. În a­ce­laşi an, s-a înscris la Institutul Te­ologic din Capitală, obţinând li­cenţa în anul 1982.

În august 1978, s-a căsătorit cu Maria Dascălu, iar Dum­nezeu a binecuvântat această fa­mi­lie cu doi copii: Veronica şi Iu­li­a­na. În noiembrie 1978, a fost hi­rotonit preot pe seama Paro­hiei Cornurile de Jos, comuna Dră­găneşti, judeţul Prahova, un­de a activat până în anul 1992. În perioada în care a slujit ca preot la Parohia Cornurile de Jos, a iniţiat şi coordonat re­pa­ra­ţia bisericii, a clopotniţei, a casei pa­rohiale şi restaurarea picturii.

Începând din anul 1992, a fost numit preot coslujitor la Pa­ro­hia „Sfântul Vasile“ din Plo­ieşti, unde a avut o frumoasă ac­ti­­vitate pastorală, fiind un bun du­hovnic, iubit şi apreciat de cre­dincioşi pentru activitatea sa, dar mai ales pentru predicile fru­moase pe care le rostea.

Pe lângă rodnica şi apreciata sa slujire pastorală, a avut o bo­ga­­tă activitate culturală, încu­nu­­nată prin tipărirea a patru luc­rări: Fiinţa la răspântiile lim­ba­jului (2000), Capete apocrife (2004), Palimpsest (2005), Con­stan­tin Noica în mărturisirile unui preot ortodox (2008). A cin­cea lucrare se află în manuscris, aş­teptând lumina tiparului. Lu­crările publicate de părintele Con­s­tantin Dogaru s-au bucurat de recenzii elogioase scrise de intelectuali proeminenţi ai culturii româneşti.

Începând din anul 2002, pă­rin­tele Constantin Dogaru a fost mem­bru al Fundaţiei Oamenilor de Ştiinţă Prahova. A ţinut se­mi­­narii pe teme filosofice stu­den­­ţilor de la Universitatea Pe­trol-Gaze din Ploieşti şi a partici­pat la diferite conferinţe pe teme re­ligioase şi culturale în Ploieşti, Bu­cureşti, Braşov şi Târgu Jiu.

La acest ceas de vremelnică des­părţire, întru aşteptarea În­vi­erii de obşte, cu părintească dra­goste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată şi parohia îndoliată, precum şi spre cei ca­re­ l-au cunoscut, îndemnân­du-i pe toţi să păstreze mereu viu în inimile lor chipul luminos al părintelui Constantin Doga­ru.

Ne rugăm Milostivului Dum­nezeu să aşeze sufletul său în cea­ta drepţilor şi să-i dăruiască odih­nă în lumina şi iubirea Prea­sfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj la slujba de înmormân­ta­re a PC. Pr. Constantin Do­ga­ru, duminică, 30 iunie 2013.