Părintele Dumitru Stăniloae, pomenit la 27 de ani de la trecerea la Domnul
Marele teolog ortodox român, părintele profesor dr. Dumitru Stăniloae, a fost pomenit luni, 5 octombrie 2020, la Mănăstirea Cernica, la 27 de ani de la trecerea sa la Domnul. Slujba Parastasului a fost oficiată după Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, iar la final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire și la mormântul părintelui Stăniloae din cimitirul mănăstirii.
La 27 de ani de la trecerea la Domnul, părintele profesor Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox român, a fost pomenit luni, 5 octombrie 2020, la vechea vatră de rugăciune și cultură de lângă București, din ostrovul Cernicăi. Slujba Parastasului a fost săvârșită după Sfânta Liturghie de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părintele protosinghel Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica; părintele conf. dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, precum și alți slujitori ai așezământului.
În cuvântul rostit, părintele Gheorghe Holbea a prezentat aspecte din viaţa părintelui Dumitru Stăniloae, evidențiind faptul că este unul dintre cei mai mari teologi ortodocși ai secolului 20. „Profesorul Stylianos Papadopoulos, un mare patrolog grec, venind la un simpozion în cinstea părintelui Dumitru Stăniloae, a spus că au fost mulți teologi mari în secolul 20, dar o asemenea rotunjime cum are teologia părintelui Stăniloae nu există la nimeni. Plecând din satul său natal, din Vlădeni, părintele Dumitru Stăniloae a căutat să guste și în teologia academică acea dulceață a întâlnirii cu Dumnezeu aievea. El însuși a mărturisit că L-a căutat pe Dumnezeu în oamenii din satul său, după aceea în cărți și în simboluri, dar într-o zi, în cărțile Sfinților Părinți a descoperit că se poate întâlni cu Dumnezeu. Atunci, cu răbdare a început această căutare, care a constat în întoarcerea la izvoare, și anume experiența Sfinților Părinți ai Bisericii. (…) În anul 1938 a scris prima monografie despre viața și opera Sfântului Grigorie Palama. Prin Sfântul Grigorie Palama a intrat, de fapt, în Filocalie. La el a găsit această teologie mistică a întâlnirii dintre omul duhovnicesc și Dumnezeu, a intimității la care omul poate să ajungă cu Dumnezeu tocmai pe această cale a teologiei energiilor dumnezeiești ființiale necreate, teologhisită de Sfântul Grigorie Palama”, a spus părintele conf. dr. Gheorghe Holbea.
La final, clerul și credincioșii prezenți au mers la mormânt, unde au fost rostite cereri pentru iertarea sufletelor părintelui Dumitru Stăniloae și prezbiterei Maria, soția lui.