Părintele Ioan Postelnicu a trecut la cele veşnice
Miercuri, 10 aprilie, a avut loc înmormântarea vrednicului de pomenire preot iconom- stavrofor Ioan Postelnicu. Slujba a avut loc în biserica Parohiei Urseni, Protopopiatul Timişoara I, şi a fost săvârşită de Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La slujba de înmormântare au fost prezenţi sute de credincioşi, oameni care l-au cunoscut şi l-au iubit, ucenici ai părintelui, care au ascultat cuvintele pline de duh pe care vrednicul păstor le rostea ori de câte ori avea ocazia. A fost prohodit de un ales sobor de preoţi din parohiile învecinate şi din Timişoara. Cuvântul de mângâiere adus familiei şi celor prezenţi a fost rostit de către protopopul Mircea Szilagyi al Protopopiatului Timişoara II. În finalul slujbei, Preasfinţitul Paisie a transmis binecuvântarea şi rugăciunile Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, accentuând faptul că părintele a fost un vrednic slujitor al altarului, care, cu timp şi fără timp, a fost în slujba credincioşilor săi.
Câteva date biografice
Părintele Ioan Postelnicu s-a născut în data de 20 august 1934 în comuna Parincea, judeţul Bacău, din părinţii Gheorghe şi Ileana. A urmat şcoala primară în localitatea Năneşti, iar după terminarea studiilor a venit la Timişoara, unde a frecventat liceul la seral. La finalizarea liceului s-a înscris la Şcoala de Impiegaţi CFR, apoi a studiat la Facultatea de Teologie din Sibiu. În anul 1966 s-a căsătorit cu Viorica Păun. După absolvirea studiilor teologice a fost numit preot în Parohia Ghiroda Nouă, unde a slujit cu credinţă şi frică de Dumnezeu, fiind bun chivernisitor, şi a construit actuala biserică a parohiei. A trecut la Domnul în 8 aprilie 2013, fiind înmormântat în cimitirul Parohiei Urseni, Protopopiatul Timişoara I. Părintele Ioan Postelnicu rămâne în amintirea credincioşilor ca un preot de vocaţie, înzestrat cu alese însuşiri duhovniceşti, răbdător, bun sfătuitor şi vrednic iconom al Tainelor lui Dumnezeu.
Viaţa la Parohia Timişoara - Ghiroda Nouă
Până în anul 1980 a slujit ca diacon de ceremonii pe lângă PS Timotei, în acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar din luna februarie a aceluiaşi an a fost instalat ca preot paroh în capela de atunci a Parohiei ortodoxe române Timişoara - Ghiroda Nouă, unde, în ciuda vremurilor vitrege impuse de regimul comunist de dinainte de 1989 şi având doar o simplă autorizaţie de extindere şi reparare a vechii capele, a reuşit să construiască o nouă biserică. „Prin mobilizarea credincioşilor parohiei, în anul 1982 a demolat capela neîncăpătoare şi a fost pusă piatra de temelie pentru noua biserică a parohiei de către IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului. În anul 1986 au început efectiv lucrările de construcţie a noii biserici, iar în luna aprilie a aceluiaşi an, părintele Ioan Postelnicu a oficiat slujba Învierii şi Sfânta Liturghie de Sfintele Paşti pe fundaţiile noii biserici. Până în decembrie 1989, părintele Ioan Postelnicu a fost hărţuit de regimul comunist ateu şi de organele de securitate cu scopul de a împiedica şi întârzia construcţia bisericii, dar cu toate acestea biserica a fost terminată în roşu, fiind tencuită doar în interior. Slujba de sfinţire a noii biserici a fost săvârşită în anul 1994 de către Înalt Preasfinţia Sa Nicolae, Mitropolitul Banatului. Părintele Ioan a cumpărat, sprijinit de credincioşi, casa parohială, a renovat-o şi a extins-o şi a construit anexele (arhiva parohială şi magazia de materiale). A obţinut, în baza unei donaţii a credincioasei Teofana Chiu, noul cimitir al parohiei (16.500 mp), a zidit capelă mortuară şi o anexă, a împrejmuit cimitirul şi a plantat pomi în el şi a turnat aleile. A fost un duhovnic şi un om de rugăciune care a unit şi consolidat parohia păstorită, sprijinit fiind şi de maica preoteasă Viorica; de asemenea, a fost căutat şi iubit de mii de credincioşi, pentru care a fost părinte şi întărire la vreme de încercare şi necaz“, a precizat pr. Mircea Szilagyi.