Părintele Ioan Sauca a primit premiul „Bridge Builder”

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Noiembrie 2021

Secretarul general în funcție al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), pr. prof. dr. Ioan Sauca, a primit premiul „Brobyggerprisen” - Bridge Builder Award, în cadrul unei ceremonii organizate pe 22 noiembrie, la Oslo, Norvegia. Prestigiosul premiu oferit de Comitetul „14 august” din Norvegia a fost acordat anul acesta părintelui profesor Ioan Sauca, rabinului-şef al Norvegiei și liderul Inițiativei pentru Pace Religioasă din Israel, Michael Melchior, precum și liderului Ligii Musulmane Mondiale, Muhammad Bin Abdul Karim Al-Issa, pentru implicarea lor şi a instituţiilor religioase pe care le conduc în promovarea respectului, iubirii şi toleranţei faţă de semeni, informează oikumene.org.

În cuvântul de bun venit, președintele Comitetului „14 august” din Oslo, Aamir Javed Sheikh, a evidenţiat eforturile multor lideri religioşi de a crea punţi de comunicare şi de cooperare în menţinerea păcii în lume, în pofida celor care doresc să creeze diviziuni şi sădesc ură în inimile multor oameni.

„Punţi interreligioase”

În cuvântul de recepţie, părintele Ioan Sauca a împărtășit tuturor viziunea şi eforturile Consiliului Mondial al Bisericilor pentru realizarea păcii interreligioase.

„În contextul globalizării, munca noastră în dialogul interreligios, cooperarea pentru menţinerea păcii oferă perspectiva unei adevărate fraternități între comunitățile religioase, pentru a discuta despre conflicte, dar și pentru a le preveni, pentru a promova pacea, dar și pentru a o înrădăcina în inimile oamenilor. Cu toate acestea, provocările pe care le întâlnim în cadrul dialogul interreligios ne determină să adresăm multe întrebări dificile. Nu putem pretinde că dialogul interreligios, cooperarea şi pacea sunt uşor de realizat. Dar Dumnezeu ne îndeamnă să mergem împreună, având încredere că El ne însoțeşte și că El are planuri bune pentru întreaga creație.

Fie ca această construire de punţi interreligioase să ne unească în munca noastră pentru promovarea păcii, să genereze reconciliere între comunitățile divizate și să ne aducă din ce în ce mai aproape de iubirea divină, care creează și susține toată viața, chemându-ne să participăm la lucrarea de reparare a acestei lumi frumoase, dar pervertite!”.

În cadrul ceremoniei, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a felicitat pe câștigătorii premiului şi a subliniat cât de important este ca toate comunităţile să-şi dea mâna pentru a promova dialogul şi pacea, dar şi ce rol major au liderii religioşi în sădirea acestor valori în comunităţi. 

Un preot ortodox român în fruntea CMB

Părintele Ioan Sauca este profesor de misiologie ortodoxă și teologie sistematică. S-a născut la 10 Aprilie 1956 în Valea Mare, Caraș-Severin. A absolvit Seminarul Teologic din Caransebeș în 1976, Institutul Teologic din Sibiu în 1981, iar în perioada 1981-1984 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic din București. A urmat studii de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția (1984-1985), și la Universitatea din Birmingham, Anglia (1985-1987), unde a obținut doctoratul în filosofie/teologie cu titlul „Implicațiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe”.  A fost asistent (1984) și lector (1988-1990) la Institutul Teologic din Sibiu la catedrele de Misiune și Ecumenism și Îndrumări Misionare. A fost hirotonit diacon în 1988 și preot în 1989. A fost consilier patriarhal cu responsabilități pentru sectoarele Presă și Comunicații, Relații cu mass-media, învățământ și relații externe la Patriarhia Română (1990-1994). În 1994 a fost numit prin concurs secretar executiv pentru studii ortodoxe și relații în misiune din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, Geneva, unde a lucrat până în anul 1998. A fost profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey, atașat la Universitatea din Geneva (1998-2001). În 2001 a fost ales director al acestui institut. În ianuarie 2017 a fost numit în funcția de secretar general adjunct al Consiliului Mondial al Bisericilor, continuând însă slujirea de profesor și director al Institutului Ecumenic de la Bossey.

Din 1 aprilie 2020 este Secretar General în funcție al Consiliului Mondial al Bisericilor.