Părintele Marin Sava (1940-2014) – un preot cultivat şi un harnic slujitor al Bisericii
Am primit cu durere vestea tristă a trecerii din această viaţă, în zorii zilei de 24 decembrie 2014, a Părintelui Marin Sava, preot la Biserica Manu Cavafu, Protoieria Sector 4 Capitală, venerabil slujitor al Bisericii Ortodoxe Române.
Preotul Marin Sava s-a născut la data de 2 martie 1940, în comuna Gârbovi, județul Ialomița, ca al doilea fiu al familiei Ion și Elena Sava, buni şi devotaţi credincioşi ai Bisericii. Simţind o chemare sfântă pentru aprofundarea teologiei, s-a înscris în anul 1957 la Seminarul Teologic Liceal din București, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie în anul 1962. Dând dovadă de o remarcabilă capacitate de studiu, a obţinut din partea Patriarhiei Române o bursă de studii la Academia Teologică din Moscova, pe care a urmat-o cu seriozitate în anii 1962-1966, absolvind-o cu rezultate excelente. Teza sa de licenţă intitulată „Critica principiilor Școlii teologice apusene în opera Arhiepiscopului Ilarion Troițki” a fost apreciată în mediul teologic rus. Întorcându-se în țară, a frecventat în perioada 1966-1969 cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de grad universitar din București.
În anul 1964 s-a căsătorit cu domnișoara Aurica Ghenea, Dumnezeu dăruind tinerei familii două fete, crescute cu jertfelnicie şi responsabilitate, ambele devenind devotate preotese ale Bisericii: Roxana-Mihaela, asistent medical principal, căsătorită cu preotul Alexandru Vasile, și Gabriela, profesoară, căsătorită cu preotul Alexandru Pitic.
A fost hirotonit întru preot la data de 5 octombrie 1969 de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Justinian, pe seama Bisericii Sfântul Nicolae Ghica – Paraclis universitar, unde a activat ca preot paroh. Pentru activitatea sa în plan administrativ şi pastoral-misionar a primit la data de 6 iunie 1973 distincția de iconom stavrofor. A slujit la Biserica Sfântul Ioan – Piață până în anul 1986, când a avut loc translația acestei biserici, spre a fi salvată de demolare. Atunci, Părintele Marin Sava a fost transferat ca preot paroh la Biserica Dudești - Cioplea II, unde a slujit până în anul 1992, când a revenit ca preot slujitor la Biserica Sfântul Ioan – Piață, slujind aici până în anul 2010.
Părintele Marin Sava a avut şi calitatea de interpret sau traducător pentru limba rusă al Patriarhiei Române în relațiile cu Patriarhia Moscovei şi a Întregii Rusii. Totodată, Părintele Marin Sava a avut diferite responsabilităţi în administraţia bisericească, fiind până în anul 1997 membru judecător al Consistoriului Central Bisericesc.
Părintele Marin Sava a activat şi ca traducător de carte teologică din limba rusă, reuşind să ofere publicului român iubitor de carte religioasă mai multe volume de literatură teologică şi spiritualitate rusă.
Pentru întreaga sa activitate preoţească, care se caracterizează prin ample reuşite culturale şi pastoral-misionare, prin consecvenţă şi statornicie în credinţă şi în slujirea lui Dumnezeu, prin relaţiile frumoase pe care le-a mijlocit de-a lungul anilor între Patriarhia Română şi Patriarhia Moscovei, Părintele Marin Sava rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut un harnic slujitor al lui Dumnezeu şi al Bisericii.
În aceste momente de profundă tristeţe în care ne despărţim vremelnic de Părintele Marin Sava, până la Învierea cea de obşte, dorim să adresăm familiei îndoliate cuvintele noastre de binecuvântare şi mângâiere. Îi păstrăm amintirea lucrării sale preoţeşti şi ne rugăm Bunului Dumnezeu să odihnească sufletul Părintelui Marin Sava în iubirea eternă şi lumina neînserată a Preasfintei Treimi, împreună cu toţi sfinţii slujitori ai lui Hristos.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la slujba de înmormântare a preotului Marin Sava (27 decembrie 2014, Biserica „Sfântul Ioan” – Piaţă, Protopopiatul Sector 3 Capitală).