Părintele Mircea Păcurariu, pomenit la 40 de zile de la trecerea sa la Domnul

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 22 Feb 2021

Părintele academician Mircea Păcurariu a fost pomenit sâmbătă, 20 februarie, la 40 de zile de la trecerea sa în veşnicie. Slujba a fost săvârșită de Înaltprea­sfin­țitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardea­lului, înconjurat de un sobor de slujitori.

La mormântul părintelui Mircea Păcurariu din cimitirul Bisericii „Buna Vestire” din Sibiu s-au adunat familia şi rudele celui mai mare profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, numeroşi preoţi şi apropiaţi ai regretatului profesor de la Sibiu, veniţi să se roage pentru odihna veşnică a celui care le-a fost magistru, părinte duhovnicesc şi model de slujire preoţească.

Înainte de a oficia parastasul de 40 de zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu şi soborul slujitor au săvârşit slujba de sfinţire a crucii aşezate la mormântul părintelui Mircea Păcurariu.

La final, Mitropolitul Ardealului a evocat personalitatea marelui profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, un cercetător neegalat şi un profesor model, intrat în rândul marilor savanţi ai ţării prin alegerea sa ca membru titular în Academia Română.

„Am făcut pomenire pentru părintele nostru, al tuturor. Relaţia duhovnicească este de cele mai multe ori foarte puternică şi ne obligă pe noi să fim recunoscători acestor părinţi spirituali, adăugându-ne şi noi familiei. Atâtea generaţii de teologi au fost ocrotite de părintele Mircea Păcurariu, iar toată viaţa sa şi-a dăruit-o învăţământului teologic, de la cel seminarial până la cel universitar, şi apoi ştiinţei şi teologiei, în cel mai înalt grad, în Academia Română. Îmi amintesc momentul în care am văzut pe chipul acestui luptător nu un abandon, ci un fel de degajare faţă de toate ostenelile care erau asupra lui şi asupra celor dimprejur. Nu a dorit să treacă dincolo, dar a fost împăcat şi este foarte important acest lucru. Clipa morţii este definitorie pentru întreaga veşnicie. Dacă eşti în legătură cu Dumnezeu, dacă Îi mulţumeşti Lui pentru toate, te laşi supus rânduielilor şi aştepţi ca sufletul tău să treacă dincolo în pace şi linişte, vei rămâne în comuniune cu Dumnezeu tot timpul. Pacea şi bucuria, acel zâmbet special al părintelui Mircea Păcurariu, ni le-a lăsat nouă tuturor, pentru că şi când nu era bucuros, când era trist şi supărat, îngrijorat, când avea asupra lui multe, a avut un echilibru pe care noi, cei mai tineri, nu-l aveam. Văzându-l un statornic luptător, am preluat de la părintele Mircea Păcurariu curajul acesta. Acum, când merge în faţa Dreptului Judecător, trebuie să-l însoţim cu rugăciunea noastră, expresia dragostei noastre faţă de cel plecat”, a subliniat ierarhul.

Cei prezenţi au adresat cuvinte de îmbărbătare doamnei Mioara Minerva Păcurariu, celor două fiice şi tuturor membrilor familiei îndoliate a părintelui Mircea Păcurariu.