Părintele Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, a trecut la Domnul
Starețul Mănăstirii Nicula, părintele arhimandrit Nicolae Moldovan, a trecut astăzi la Domnul. A păstorit obștea Mănăstirii Nicula din anul 2012. Slujbele de priveghi se vor oficia în fiecare seară de la ora 19:00, iar slujba Înmormântării va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în sobor de arhierei, preoți și diaconi, duminică, 3 noiembrie 2024, de la ora 14:00, informează Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Părintele arhim. Nicolae Moldovan s‑a născut la 23 decembrie 1960 în Agrișu de Sus, județul Bistrița‑Năsăud, într‑o familie ortodoxă devotată, avându‑i ca părinți pe Iustin și Ludovica Moldovan. A urmat studiile primare în Agrișu de Sus și Agrișu de Jos. După absolvirea liceului la Bistrița, a trecut prin stagiul militar, apoi a lucrat în diverse întreprinderi, dar în sufletul său simțea chemarea către o viață spirituală mai profundă.
În urma sfătuirilor cu părinți duhovnici și a îndrumării primite de la preotul paroh Ioan Beudean, Vasile Moldovan - așa cum era cunoscut - a decis să îmbrățișeze viața monahală. În toamna anului 1991 a intrat în obștea Mănăstirii Nicula, unde a fost călugărit un an mai târziu, în 1992, primind numele Nicolae, în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae. Din acel moment, viața sa a fost dedicată slujirii lui Dumnezeu.
În 1993 a fost numit econom al mănăstirii. A fost hirotonit diacon de Mitropolitul Bartolomeu Anania și, ulterior, preot. Ca econom, a adus contribuții importante la dezvoltarea și susținerea mănăstirii. În anul 2000 a fost ridicat la rangul de protosinghel. În 2012, a fost numit stareț și hirotesit arhimandrit, fiind de atunci păstor devotat al obștii monahale și al credincioșilor care vizitau Mănăstirea Nicula.
Pe durata celor 12 ani de stăreție, părintele Nicolae Moldovan s‑a remarcat prin grija sa profundă față de mănăstire și față de pelerinii care poposeau aici, în căutarea alinării sufletești, slujind necontenit și implicându‑se în numeroase proiecte duhovnicești și administrative.