Părintele profesor Ștefan Buchiu la împlinirea a 70 de ani de viață

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 25 Aprilie 2023

Părintele profesor emerit dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific și fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a fost sărbătorit la împlinirea a 70 de ani de viață prin lansarea volumului omagial „În Lumina lui Hristos. Omagiu părintelui profesor univ. dr. Ștefan Buchiu”. Au fost transmise mesaje de felicitare și exprimate gânduri de recunoștință de către colegi, ucenici și foști studenți ai părintelui Ștefan Buchiu.

Amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București s-a dovedit neîncăpător pentru cei care au dorit să îi transmită felicitări și urări de bine părintelui profesor dr. Ștefan Buchiu, fost decan al prestigioasei școli teologice timp de un deceniu și autor a numeroase lucrări, studii și articole în domeniul Teologiei Dogmatice.

Evenimentul a fost moderat de părintele conf. univ. dr. Sorin-Constantin Șelaru, consilier patriarhal și director al Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene. Cuvântul de deschidere a fost rostit de părintele prof. univ. dr. Constantin Preda, decanul Fa­cultății de Teologie Ortodoxă din București.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare părintelui omagiat, prin intermediul unei platforme de comunicare online, evocând contri­buția teologică a părintelui profesor: „La institutul teologic și-a deschis ochii către unul dintre cei mai echilibrați și, în același timp, cercetători cu argumentele Duhului, dar în limitele rațiunii și căldurii. L-am numit aici pe urmașul la catedră al părintelui profesor Dumitru Stăniloae, anume neuitatul părinte acad. Dumitru Popescu, fost rector și decan. A continuat în chip strălucit aprofundarea cunoștin­țelor teologice la cel mai echilibrat și reușit ucenic al părintelui Stăniloae, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care l-a ajutat pe părintele Ștefan Buchiu, proaspăt teolog, să își deschidă orizontul mult spre misiune, să unească apofatismul și blândețea inimii sale cu o deschidere mai mare spre a da bogăția și curăția din inimă și celor ce au nevoie de modele într-o lume atât de secularizată”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a transmis un mesaj de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Realizările pe care părintele le are, cele în plan academic, lucrarea de la parohie, ajutorarea unor instituții împreună cu Protoieria Sector 6 Capitală din ultima perioadă, o generoasă implicare a părintelui cât a fost paroh la Biserica «Adormirea Maicii Domnului» din cartierul Militari vorbesc de la sine. Dar cea mai mare realizare a părintelui profesor rămân oamenii pe care i-a format, pentru care s-a dăruit, ucenicii care sunt recunoscători și alții care, deși nu au putut fi de față, își amintesc cu bucurie de evenimentele la care au putut fi împreună părtași”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, părintele conf. dr. Sorin Șelaru, moderatorul evenimentului, a rostit un cuvânt de felicitare și omagiere a îndrumătorului său, în care a prezentat sintetic domeniile din cadrul Teologiei Dogmatice în care părintele Ștefan Buchiu a adus o contribuție valoroasă: „Părintele profesor Ștefan Buchiu a continuat efortul de înnoire a teologiei academice, pe baza a ceea ce numim «sinteza neopatristică» începută în secolul trecut de marii teologi și profesori români, accentuând în mod particular sensibilitatea profundă a Ortodoxiei pentru Taina Prea­sfintei Treimi, pentru o hristologie fundamentată pnevmatologic, pentru o antropologie holistică. Este puterea echilibrului teologic, cum ar fi cel dintre aspectul catafatic și apofatic al teologiei, este puterea marilor sinteze cum ar fi theotokologia, pe care părintele profesor a evidențiat-o în mod deosebit în opera sa, a centrării hristologice a cosmologiei și antropologiei și mai ales eclesială a teologiei. Nu în ultimul rând, teologia cunoașterii existențiale și personale a Dumnezeului Celui viu marchează decisiv marile direcții ale creației sale”.

Cuvinte de felicitare au rostit și părintele prof. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova; părintele prof. univ. dr. Cristinel Ioja, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad; părintele prof. univ. dr. Marian Vîlciu, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Târ­goviște; conf. dr. Adrian-Nicolae Lemeni, directorul Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Un cuvânt de felicitare a transmis, din partea studenților, teologul Teodor-Alexandru Vulcan.

În încheiere, părintele Ștefan Buchiu a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit pentru organizarea evenimentului, celor care au avut contribuții la volumul omagial lansat și coordonat de pr. Sorin Șelaru și părintele lect. univ. dr. Mihai Burlacu, precum și tuturor celor care au participat la evenimentul omagial. Cei prezenți i-au cântat la final „La mulți ani!”, organizatorii manifestării oferindu-i un buchet de flori.