Părintele Teofil Părăian, comemorat la Facultatea „Justinian Patriarhul”
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala București, și Parohia „Sfânta Vineri”-Pajura au organizat mai multe evenimente dedicate părintelui Teofil Părăian, la împlinirea a 10 ani de la trecerea sa la cele veșnice. Marţi, 29 octombrie, în biserica Parohiei „Sfânta Vineri”- Pajura, Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a săvârşit Sfânta Liturghie, apoi slujba Parastasului în cadrul căreia a fost pomenit marele duhovnic. Tot în memoria părintelui, marţi seara, Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul a susţinut o conferinţă la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
La conferinţa intitulată „În duhul părintelui Teofil Părăian”, susţinută la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, au participat preoţi, profesori, monahi, monahii, precum şi numeroşi studenţi şi studente. Ierarhul a răspuns întrebărilor tinerilor care au umplut Sala „Părintele prof. dr. Dumitru Stăniloae” a facultății și le-a vorbit despre firescul sfințeniei. „Există o mare apropiere între cuvintele «sfânt-aghios» şi «sănătos». Spun acest lucru gândindu-mă la Sfinţirea cea mare a apei, la Bobotează, pentru că atunci este vorba de o recreare a lumii de către Dumnezeu. Când Dumnezeu sfinţeşte, El însănătoşeşte. Un om sfânt este un om sănătos şi nu mă refer doar la sănătatea trupului. Cred că trebuie să avem în vedere integritatea fiinţială, care se restabileşte şi care se întăreşte în omul sfânt. Omul sfânt este un om integru, un om care trăieşte, asumându-şi calitatea de fiu al lui Dumnezeu şi care-i asumă pe semenii săi cu aceeaşi calitate, cu aceeaşi chemare (...). Starea de sfinţenie trebuie să ne străduim să o câştigăm de acum, pentru că e foarte greu ca cineva care a murit într-o stare de păcat să fie pus dincolo în altă stare”, a spus Preasfinţia Sa.
„A trăit bucurându-se de Dumnezeu”
Referitor la părintele Teofil Părăian, Preasfinţia Sa a menționat că era un mare iubitor de frumos, care a făcut din Evanghelia lui Hristos un mod de viață. „Părintele Teofil aprecia, păstra şi cultiva tot ceea ce este frumos şi înălţător. Îi plăcea, de exemplu, să asculte o muzică frumoasă, clasică sau populară, îi plăcea să asculte o piesă de teatru. S-a străduit să-şi cultive intelectul, a cultivat prietenia, a trăit bucurându-se de Dumnezeu. Or, prin toate acestea, îl văd ca pe un model de trăire firească, ca pe un model de sfinţenie pe care suntem chemaţi să-l înţelegem şi să-l urmăm cât mai mult”, a reliefat ierarhul.
Părintele Vasile Gavrilă, duhovnicul tinerilor din ASCOR, a subliniat frumusețea evocărilor din cursul serii: „Cu ajutorul Preasfinţitului Părinte Sofian, care a fost apropiat părintelui Teofil şi care l-a cunoscut mai mult decât poţi să cunoşti pe cineva din paginile unei cărţi, am avut parte de o mărturie despre cum poţi să fii firesc şi în acelaşi timp să ai încredere că poţi să dobândeşti cel mai înalt statut, să-ţi împlineşti vocaţia prin excelenţă, care este sfinţenia. Oameni ca părintele Teofil, care a trăit atât de firesc şi a cărui viaţă a fost conformă cu Evanghelia, pot dobândi mântuirea. În seara aceasta, din tot ceea ce am ascultat, ne-am putut da seama că se poate trăi după preceptele Evangheliei, că ea poate fi aplicată în viaţa noastră”.
Evenimentele comemorative dedicate părintelui Teofil Părăian au continuat şi miercuri, 30 octombrie, tot la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, cu conferința „Terapie prin bucurie”. Au vorbit protosinghelul Mihail Bobârnat de la Schitul „Sfântul Serafim de Sarov” din Chirpăr, județul Sibiu, şi părintele Sabin Vodă, redactor la Radioul „Reîntregirea” al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.