Părinţii cu astigmatism îl pot transmite copiilor
Copiii ai căror părinți suferă de astigmatism, o afecțiune oftalmologică determinată de o anomalie de formă a ochiului, ar trebui să facă de timpuriu controale oftalmologice. Dacă ambii părinți au astigmatism, copiii au un risc crescut să aibă și ei această problemă de vedere, susțin experții Universității din Hong Kong, în urma unui studiu pe care l-au prezentat în ediția online a publicației JAMA Network Open.
În astigmatism, simptomul principal este vederea neclară, atât la distanță, cât și de aproape, din cauza unei deformări anormale a corneei. În mod normal, corneea are o formă perfect rotundă, dar în astigmatism are o formă aproape ovală, ceea ce produce distorsiuni în focalizarea luminii la nivelul retinei. Există și astigmatism cauzat de deformări ale cristalinului, cu același efect, de încețoșare a vederii.
Pacienții cu astigmatism au tendința de a strânge din ochi, în încercarea de a vedea mai clar, suferă de dureri de cap, au o sensibilitate la lumină, iar atunci când schimbă ochelarii au amețeli și se acomodează mai greu cu ochelarii noi.
Foarte răspândit la nivel global, astigmatismul este în cele mai multe cazuri prezent încă de la naștere, dar poate să apară și în urma unor traumatisme, a unor infecții oculare sau ca o complicație după intervenții chirurgicale oftalmologice. Diagnosticat de timpuriu, astigmatismul poate fi corectat prin purtarea de ochelari sau lentile de contact, dar și prin intervenție chirurgicală.
Potrivit experților oftalmologi de la una dintre cele mai mari clinici private din România, dacă astigmatismul apare după vârsta de 50-60 de ani, poate fi chiar semnul unui început de cataractă. Netratat, astigmatismul poate provoca un alt tip de afecțiune oculară, și anume ambliopia sau ochiul leneș, cu slăbirea permanentă a vederii la ochiul afectat. (I. M.)