Parohia Hereşti a primit un veşmânt al moaştelor Sfintei Parascheva

Data: 18 Octombrie 2007

▲ Biserica din Hereşti poartă hramul Sfintei Parascheva ▲ Sărbătoarea din acest an a fost marcată de aducerea unui veşmânt care a îmbrăcat moaştele Sfintei Parascheva ▲ A mai fost adusă la hram şi o părticică din moaştele Sfântului Haralambie, păstrată la parohia Hălăuceşti ▲

Parohia din localitatea Hereşti, comuna Cristeşti, judeţul Iaşi, Protopopiatul Paşcani, este una dintre zecile de parohii din Arhiepiscopia Iaşilor ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva. În fiecare an, de ziua sfintei, în parohia de la Hereşti, se organizează slujbe în sobor, sute de pelerini din satele vecine participând la sărbătoarea de aici. Anul acesta, bucuria sărbătorii a fost amplificată prin darul pe care l-au primit credincioşii de la Hereşti de la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un veşmânt care a împodobit moaştele Sfintei Parascheva a fost dăruit parohiei Hereşti. Veşmintele care îmbracă moaştele Sfintei Parascheva se schimbă de cinci ori pe an, înainte şi după hram, la Crăciun, în Postul Mare şi la Paşti, şi sunt dăruite parohiilor care doresc să aibă aceste odoare.

Moaştele Sfântului Haralambie au poposit la Hereşti

Pe lângă veşmântul Sfintei Parascheva, la Hereşti a fost adusă şi o părticică din moaştele Sfântului Haralambie, care este păstrată la parohia Hălăuceşti. Odoarele de mare preţ au fost aduse în ajunul hramului bisericii de la Hereşti şi au fost aşezate în lăcaşul de cult, pentru a putea fi cinstite de credincioşi. „Un sobor de preoţi, condus de protopopul de Paşcani, pr. Pavel Postolachi, a oficiat, după sosirea odoarelor, slujba Privegherii. Până noaptea târziu, credincioşii s-au închinat moaştelor şi s-au rugat pentru ei şi familiile lor“, ne-a declarat parohul de la Hereşti, pr. Marius Botez. În cuvântul de învăţătură rostit la slujba de Priveghere, protopopul de Paşcani, pr. Pavel Postolachi, a vorbit despre importanţa şi semnificaţia momentului aducerii veşmântului şi a moaştelor la parohia Hereşti, iar la final a felicitat preotul paroh şi membrii Consiliului parohial, pentru organizarea evenimentului şi a mulţumit credincioşilor pentru sprijinul acordat. A doua zi, s-au oficiat slujba Utreniei, acatistele celor doi sfinţi şi Sfânta Liturghie. Seara, moaştele Sfântului Haralambie au fost readuse la Hălăuceşti de parohul de aici, pr. Cătălin Oprea.

Lucrări la casă parohială şi la cea praznicară

Biserica din Hereştia fost construită în jurul anului 1982, pe locul unei vechi biserici din lemn. Credincioşii din sat, sub îndrumarea preotului paroh de atunci, pr. Ioan Dănilă, au construit biserica cu eforturi proprii. În prezent, atenţia preotului paroh şi a credincioşilor se îndreaptă spre menţinerea lăcaşului de cult în bune condiţii şi dotarea acestuia cu obiecte liturgice. „Dorim să terminăm casa parohială, care se află în construcţie. Credincioşii au manifestat dorinţa de a renova casa de prăznuire a parohiei, să facem din această locaţie una modernă, dotată cu aparatura necesară pentru a prepara hrana în condiţii optime“, ne-a mai spus pr. Botez. În acest sens, parohia a început demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor necesare şi pentru elaborarea unui proiect. De asemenea, s-au iniţiat demersurile pentru obţinerea unor sponsorizări, în vederea achiziţionării materialelor de construcţie.