Parohia Zlătari, în pelerinaj la mănăstiri giurgiuvene

Un articol de: Silviu Dascălu - 05 Noiembrie 2012

Credincioşii Parohiei bucureştene Zlătari care s-au implicat în organizarea hramului bisericii din acest an s-au îmbogăţit duhovniceşte printr-un pelerinaj la o serie de lăcaşuri de cult din Episcopia Giurgiului. Pelerinajul a avut loc sâmbătă, 3 noiembrie, când în Biserica Ortodoxă Română a fost rânduită pomenirea morţilor (moşii de toamnă).

Grupul de pelerini a pornit sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, cu un autocar al Agenţiei de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române, prima oprire fiind la Mănăstirea Delta Neajlovului.

În bisericuţa veche a mănăstirii, construită în stil maramureşean, părintele paroh Nicolae Dascălu împreună cu pr. Florin Constantin - preot slujitor la Zlătari şi cu stareţul mănăstirii, arhimandritul Irineu, au săvârşit o slujbă de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice, la care credincioşii de la Zlătari au adus ofrande pentru sufletele celor adormiţi.

După slujbă, grupul de pelerini a vizitat mănăstirea, aflată încă în construcţie, biserica mare, la a cărei pictură se lucrează în momentul de faţă, apoi a urmat o agapă în trapeza mănăstirii.

De la Delta Neajlovului, pelerinii de la Zlătari s-au îndreptat spre Mănăstirea Comana, veche ctitorie domnească din anul 1461 a lui Vlad Ţepeş. Pelerinii s-au închinat Sfintei Ecaterina, ale cărei sfinte moaşte se află în biserica mănăstirii, şi au vizitat muzeul aşezământului monahal, unde au intrat în contact cu istoria acestor zone şi a României, în general. De asemenea, s-au bucurat de priveliştile încântătoare ale Deltei Neajlovului ce înconjoară sfântul aşezământ monahal.

După ce au vizitat Mănăstirea Comana, paşii pelerinilor s-au îndreptat spre un alt sfânt lăcaş din aceeaşi Episcopie a Giurgiului, respectiv biserica parohială de la Drăgănescu, cunoscută datorită picturii sale, realizată de părintele Arsenie Boca.