Parteneriat catehetic şididactic în Protoieria Corabia

Data: 21 August 2013
Perioada şcolilor de vară, organizate în cuprinsul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor se apropie de final. Între centrele care au desfăşurat astfel de activităţi în această perioadă se numără şi oraşul Corabia.
 
Zeci de elevi au beneficiat pe perioada vacanţei de o serie de programe interactive, inclusiv cateheză şi alte activităţi practice. Toate activităţile au avut menirea de a-i purta pe elevii dornici de a afla mult mai multe dincolo de hotarul orei de religie. 
 
La Corabia, de această activitate s-a ocupat prof. Neluşa Băjeu, cadru didactic coordonator al parteneriatului „Îngeri în trup“ pe care Şcoala Gimnazială „Virgil Mazilescu“ l-a încheiat cu Biserica „Sfântul Dumitru“ din Corabia. „Găsim îmbucurător faptul că elevii participă la orele de religie, la activităţile didactice din timpul verii şi la ora de cateheză de sâmbăta seara, nu din teamă, ci fiind convinşi de importanţa credinţei creştine în vederea mântuirii sufletului“, spune preotul Ion Băjeu, de la Biserica „Sfântul Dumitru“ din Corabia.
 
De menţionat este faptul că în Corabia se derulează, pentru disciplina religie, mai multe concursuri, festivaluri şi parteneriate judeţene şi interjudeţene, coordonate de inspector prof. Florica Grecu, aşezate sub genericul „Pentru o lume mai bună“. De asemenea, prof. Elena Ispas şi prof. Mihaela Guicin derulează de ceva vreme activitatea „Aripă de înger“, iar elevii învaţă mai mult la Centrul de Excelenţă pentru disciplina religie de la punctul de lucru Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“. Roadele muncii lor s-au concretizat în rezultatele elevilor participanţi, an de an, la diversele olimpiade şi concursuri. Între aceştia, Ileana Piţa şi Loredana Scutelnicu, îndrumate de prof. Elena Florescu, au reprezentat judeţul Olt la faza naţională a Olimpiadei de religie de la Oradea şi de la Cluj-Napoca. 
 
Tot în această perioadă, elevii din zona Izbiceni lucrează pentru concursurile de specialitate, realizând icoane după erminiile bizantine sub îndrumarea doamnei prof. Mariana Barbu, absolventă şi a Secţiei de Artă Sacră. Totodată, la parohiile din Rusăneşti-Jiani şi Cilieni din judeţul Olt, se învaţă muzică bisericească împreună cu preotul Cristian Guguleanu şi prof. Costică Rău. Cei doi se implică şi în organizarea corului parohial, recunoscut pentru numeroasele sale premii obţinute la concursurile din ţară.
 
Zona Corabiei este de asemenea un punct important al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor pentru excursioniştii şi pelerinii olteni, prin cetatea de la Sucidava, cu fântâna ei secretă, la bisericile vechi cu tradiţie bine păstrată. (Diac. Ioniţă Apostolache, prof. Alexandra Iliescu)