Parteneriat între elevii din Vicovu de Sus şi cei din Crasna, regiunea Cernăuţi
În perioada 31 mai-2 iunie 2013, grupul folcloric al Liceul Tehnologic „Ion Nistor“ din Vicovu de Sus, judeţul Suceava, a participat la o serie de manifestări în localitatea Crasna (Crasnoilsk) din regiunea Cernăuţi, Ucraina, ca urmare a parteneriatului „Bucovina - tradiţie, cultură, spiritualitate“.
Ca urmare a acestui parteneriat, în perioada 31 mai-2 iunie 2013, cu sprijinul directorului Liceului Tehnologic „Ion Nistor“, prof. Angelo Cătălin Bărbuţă, şi al domnului primar al oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, grupul folcloric al liceului din Vicovu de Sus, format din 14 membri, îndrumaţi de profesorul de religie Vasile Schipor - coordonatorul proiectului, şi de educatoarea Elena Schipor, a participat la o serie de manifestări organizate în localitatea Crasna. Din delegaţie a făcut parte şi părintele Florin Mihalescu, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Laura, Vicovu de Sus.
Activităţile au început pe data de 31 mai la Gimnaziul din Crasna, unde a avut loc un spectacol de cântece patriotice şi dansuri populare, la care au fost prezente şi autorităţile locale şi care a fost susţinut de elevii celor două instituţii de învăţământ. La finalul spectacolului s-a făcut o donaţie de carte către Gimnaziul din Crasna din partea elevilor Liceului Tehnologic „Ion Nistor“ din Vicovu de Sus. Sâmbătă, 1 iunie, grupul de elevi ai Liceului din Vicovu de Sus a vizitat cele mai importante obiective culturale din oraşul Cernăuţi, printre care Universitatea Naţională „Yuriy Fedkovych“, liceul cu predare în limba română din Cernăuţi, centrul istoric al oraşului, Catedrala ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae“, Mănăstirea Bănceni din regiunea Herţa, unde sunt îngrijiţi peste 400 de copii orfani. În ultima zi a manifestărilor, elevii vicoveni au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica ortodoxă din Crasna, unde au susţinut şi un program de cântece şi poezii patriotice.
„Prin manifestările care au avut loc în cadrul acestui parteneriat, participanţii din cele două instituţii de învăţământ au contribuit la redescoperirea şi promovarea valorilor tradiţionale româneşti, la trezirea curiozităţii şi dezvoltarea interesului elevilor faţă de valorile culturii naţionale“, a declarat prof. Vasile Schipor. (Tudorel Rusu)