Păstârnacul îmbunătățește activitatea plămânilor
Alături de morcov și de rădăcina de pătrunjel, rădăcina de păstârnac (Pastinaca sativa) este o legumă fină și parfumată, de culoare alb-gălbuie. Are gust dulce, ușor picant și foarte aromat. Păstârnacul conține vitaminele A, B1, B2, B9, C, K, fibre, potasiu, calciu, acid folic, cupru, iod, uleiuri volatile, săruri minerale, amidon, zaharuri etc.
Această rădăcină ajută la stimularea sistemului digestiv, previne constipația, balonarea, diareea și arsurile stomacale, previne osteoporoza, anemia, este un bun antioxidant, reduce riscul infarctului și al hipertensiunii arteriale, reduce riscul apariției malformațiilor congenitale, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Astfel, păstârnacul este de mare ajutor persoanelor cu afecțiuni renale, obeze sau care se confruntă cu celulita. Această leguminoasă stimulează sistemul imunitar, sistemul digestiv, pielea și nervii, totodată, îmbunătățește activitatea plămânilor ameliorând simptomele bolilor respiratorii.
Păstârnacul nu este indicat persoanelor în vârstă și celor care consumă medicamente pe bază de ibuprofen. Se folosește în special în sezonul rece, pentru a da o savoare aparte ciorbelor, supelor și mâncărurilor. Datorită conținutului de carbohidrați complecși, păstârnacul poate înlocui cu succes alimentele care au în compoziție o cantitate mare de amidon. Prin urmare, această rădăcinoasă se poate consuma în loc de cartofi, pâine albă, orez alb, paste.
Păstârnacul este ideal pentru garnituri. Se poate consuma alături de piept de pui, pește, carne de curcan, de vită sau alături de alte legume.
Rețetă:
Supă cremă de păstârnac copt
Ingrediente: 700 g păstârnac, un bulb de usturoi, două felii de kaizer afumat, 100 ml smântână pentru gătit, 1 cartof, o ceapă roșie, ceapă verde.
Mod de preparare: Se pune la copt usturoiul necurățat într-o tavă pentru 10 minute, după care se curăță păstârnacul și se adaugă în tavă stropit cu un pic de ulei; se mai lasă cca 30 de minute la cuptor, după care se scot; după ce s-a răcit usturoiul se stoarce, obținându-se o pastă cu un gust deosebit. Într-o oală de supă se călește ceapa tăiată mărunt, se adaugă supă de pui, păstârnacul, cartoful, carnea afumată; se lasă la fiert până ce legumele și carnea sunt fierte. Se scoate carnea din supă și într-un blender se pasează legumele fierte împreună cu pasta de usturoi. În aceeași oală se pune supa pasată, smântâna pentru gătit și se mai dă un clocot. Se sărează, se piperează și se servește cu carnea tocată mărunt, ceapă verde și un strop de ulei de măsline.