Patriarhia Română şi Patriarhia Antiohiei promovează dialogul şi cooperarea

Data: 02 Decembrie 2014

Ca răspuns la invitaţia Prea­fe­ri­ci­tului Părinte Da-niel, Patriarhul Ro­mâniei, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul An­ti­o­hiei şi al Întregului Orient, a efec­tuat o vizită frăţească în Bi­serica Ortodoxă Română, în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie 2014. Acesta a fost un prilej pentru Patriarhul Ioan şi de­legaţia antiohiană să cunoască mai bine Biserica Română, viaţa şi mărturia ei. Vizita a fost, în principal, o ocazie pentru cei doi Patriarhi şi delegaţiile celor două Biserici să aibă un schimb de idei cu privire la problemele de interes comun existente în condiţiile dificile prin care trece regiunea Orientului Mijlociu şi, de asemenea, privitor la situaţia actuală a Bisericii Ortodoxe, în general. Având în vedere aceste situaţii dificile, cei doi Patriarhi, în numele Bisericilor respective, afirmă următoarele:

1. Creştinii sunt chemaţi peste tot în lume să dea măr­turie despre mesajul de iubire pe care Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos l-a adus şi l-a arătat prin Răstignirea şi În­vierea Sa. Acesta este motivul pentru care cele două Biserici de­clară că se angajează să lucre­ze pentru binele societăţilor lor.

2. Unitatea Ortodoxiei şi capacitatea sa de a mărturisi în­tre­g­ii lumi despre „Vestea cea Bună“ depind de comuniunea de iubire şi cooperare pentru Pace şi Speranţă. Prin urmare, cele două Biserici consideră că Or­to­do­xia este chemată astăzi, prin con­ducătorii, clericii şi credincioşii ei, să mărturisească despre realitatea acestei comuniuni, prin depăşirea dez­bi-nărilor cauzate de diferite motivaţii de or­din organizatoric sau etnic şi să acorde prioritate totală spiritului de misiune, consultare reciprocă şi solidaritate.

3. Cele două Biserici sunt con­ştiente de importanţa men­ţi­ne­rii unor relaţii strânse între ele, pentru a spori mai mult va­loa­rea dialogului Ortodoxiei cu alţi creştini şi cu necreştini.

4. Creştinii din Orientul Mij­lo­ciu suferă în prezent din cauza presiunii şi a persecuţiei inacceptabile a extremiştilor. În timp ce refuză o astfel de si­tu­a­ţie, cele două Biserici în­deamnă toate autorităţile res­ponsabile să lucreze urgent pentru a opri aceste acţiuni inu­mane. Cele două Biserici declară ferm că, de fapt, creştinii din Orientul Mij­lo­ciu sunt copiii acestei regiuni şi că împărtăşesc în comun cu cei­lalţi compatrioţi ai lor toate su­fe­rin­ţele din ţările respective. Acesta este motivul pentru care cele două Biserici acordă prioritate tuturor acţiunilor care vor ajuta pe creştini să rămână în patria lor, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă. Prin urmare, cele două Biserici regretă ati­tudinea pasivă adoptată de co­munitatea internaţională cu pri­vire la ră­pirea Mitropoliţilor Ioan şi Paul de Alep şi consideră că este responsabilitatea aceste­ia de a acţiona urgent şi eficient, cu scopul eliberării lor şi a tuturor celorlalte persoane ră­pite în aceşti ani.

5. Referitor la relaţiile dintre cele două Biserici surori, multe documente şi edificii din Ro­mâ­nia sunt mărturie a legăturilor vii şi puternice menţinute de-a lungul secolelor. Această vizită este o ocazie pentru cele două Bi­serici surori să-şi afirme voin­ţa de consolidare a acestor re­laţii prin:

a. O consultare sistematică şi continuă între ele, în special în pro­bleme legate de viaţa Bi­se­ri­cii Ortodoxe şi mărturia ei în lume.

b. Consolidarea legăturilor frăţeşti dintre şcolile de Teologie ale acestora, în special prin sublinierea importanţei rolului pastoral al Bisericii şi al respon­sabilităţii acesteia în societate, în actualul context social, economic şi cultural.

c. Promovarea, de fiecare dată când este posibil, a schim­bu­lui de studenţi între şcolile de Teologie pentru a dezvolta comunicare şi cooperare reciprocă, aşa cum a fost cazul până acum.

d. Organizarea de pelerinaje, atunci când este posibil, pentru a-i ajuta pe credincioşii fiecărei Biserici să cunoască mai bine viaţa fraţilor şi surorilor lor din cealaltă Biserică şi modul în care aceştia mărturisesc îm­pre­u­nă pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

e. Schimb de experienţă, în special în ceea ce priveşte grija pastorală şi misiunea lor pentru credincioşii cu origini antiohiană şi românească din diaspo­ră, care lucrează împreună pentru a exprima mai bine unitatea Ortodoxiei peste tot în lume.

f. Cultivarea unor relaţii pu­ternice între Universitatea din Balamand şi instituţiile de în­vă­ţă­mânt din România, în principal în domeniul social şi medi­cal.

g. Informarea reciprocă prin intermediul mass-media bise­ri­ceas­că privitor la viaţa şi mi­siunea celor două Biserici.

h. Dezvoltarea cercetării pri­vind istoria relaţiilor dintre cele două Biserici, prin instituţiile academice existente.

† Daniel
Patriarhul României

† Ioan al X-lea
Patriarhul Antiohiei

Bucureşti, 1 decembrie 2014