Patriarhul Iustin Moisescu, comemorat în satul natal
Vrednicul de pomenire Patriarh Iustin Moisescu a fost pomenit marți, 5 martie, în biserica din satul său natal. La împlinirea a 109 ani de la nașterea celui de-al patrulea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Cândești din Protoieria Câmpulung Muscel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioși argeșeni, reprezentanți ai autorităților locale, profesori și elevi ai școlilor din zonă, îmbrăcați în frumosul port popular muscelean, au participat marți la slujbele oficiate în locașul în care a fost botezat Patriarhul de fericită amintire Iustin Moisescu. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a vorbit despre opera integrală „Iustin Moisescu”, pe care a coordonat-o la începutul anilor 2000, alcătuită din opt volume tipărite de Editura Episcopiei Argeșului și Muscelului în parteneriat cu Editura Anastasia. „Așa cum s-a procedat cu Anul comemorativ al Patriarhului Justinian, în 2019 avem Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut grijă să tipărească tomuri întregi, volume extraordinare cu lucrările, studiile, articolele dedicate anilor comemorativi precedenți și vom avea bucuria și surpriza să vedem noile apariții editoriale dedicate personalităților care au ilustrat viața Bisericii din România. Patriarhul Iustin a fost cărturar, scriitor, administrator desăvârșit, puternic nu numai în carte, ci și în lucrările celelalte. A fost un intelectual de elită, recunoscut încă de aici de la Cândești, fiu de învățător născut într-o casă în care se învață carte mai multă. În chip minunat, și-a îndreptat pașii spre teologie, îndrumat de mama lui. L-am cunoscut foarte bine și am lucrat împreună nouă ani după ce m-a așezat stareț la mănăstirile Sinaia și Cernica”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul și soborul de slujitori au oficiat o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Iustin Moisescu și pentru toți cei adormiți din neamul său. Părintele Andrei Postu, parohul bisericii din Cândești, a primit hirotesia în iconom stavrofor și distincția eparhială „Crucea Basarabă”.
De la biserica parohială, clericii și credincioșii au mers la casa natală a celui de-al patrulea Patriarh al României. În casa memorială frumos restaurată, cu toții au admirat fotografii și obiecte care au aparținut ierarhului argeșean. În partea a doua a zilei, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a participat la un simpozion organizat în incinta Seminarului Teologic „Iustin Moisescu” din Câmpulung Muscel. „În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, profesorii și elevii acestei instituții teologice au prezentat mai multe referate care au cuprins aspecte legate de viața și activitatea Patriarhului Iustin Moisescu, fost elev al Seminarului orfanilor de război din Câmpulung Muscel în perioada 1922-1930”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.