Patriarhul României a sfinţit Agheasma Mare oferită credincioșilor de Bobotează
În ziua dinaintea praznicului Botezului Domnului, după săvârşirea Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba Aghesmei Mari împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Apa sfințită din 12 butoaie a câte 500 de litri este oferită miercuri, 6 ianuarie, credincioșilor bucureșteni care vin să ia binecuvântarea Iordanului de la Catedrala Patriarhală.
În ajunul praznicului Botezului Mântuitorului, marţi, 5 ianuarie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit, după rânduiala îndătinată, slujba Aghesmei Mari. După citirea Rugăciunii amvonului din cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjuraţi de un sobor de slujitori, a sfinţit apa din cele 12 vase mari pregătite la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei.
La finalul slujbei, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a arătat faptul că sfinţirea apei în ajunul praznicului Botezului Domnului are anul acesta şi o latură practică, aceasta fiind îmbuteliată şi apoi distribuită în ziua praznicului pentru a se evita aglomerarea: „Slujba de Sfinţire mare a apei s‑a făcut în mod special pentru ca Agheasma Mare să fie îmbuteliată până la sfârşitul zilei. Recipientele vor fi distribuite în ziua praznicului, începând cu ora 7:00, păstrându‑se o bună rânduială şi distanţa recomandată între credincioşi, pentru a preveni răspândirea infectării cu noul coronavirus. Fiecare va primi o sticlă cu Agheasmă Mare şi un pacheţel cu anafură. Acestea sunt daruri din partea Catedralei Patriarhale pentru credincioşi”.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i‑a întâmpinat pe slujitorii Catedralei Patriarhale care au sfinţit, după practica tradiţională, Reşedinţa Patriarhală, prin stropirea cu Agheasmă Mare. La finalul ceremoniei care a avut loc în Salonul „Sfinţilor Români”, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat diferenţa dintre Agheasma Mare şi Agheasma mică.
„Slujba Aghesmei Mari se săvârşeşte numai de două ori pe an, în Ajunul şi în ziua Botezului Domnului. De aceea, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare din ajunul praznicului a fost unită cu Vecernia, pentru a uni ziua ajunului cu sărbătoarea Botezului Domnului, iar Sfinţirea mare a apei se face în interiorul Liturghiei. Slujba aceasta se deosebeşte de cea a Sfinţirii mici a apei, care se săvârşeşte în restul anului în biserici sau pe la casele credincioşilor. Slujba Aghesmei Mari se diferenţiază prin mulţimea rugăciunilor şi solemnitatea ei, dar mai ales prin dubla invocare a Duhului Sfânt şi sfinţirea apei prin mâna slujitorului, pentru ca o a treia sfinţire să se facă prin afundarea Sfintei Cruci şi a busuiocului în apă”, a spus Preafericirea Sa.
Totodată, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat faptul că apa sfinţită în ajunul şi în ziua Bobotezei aminteşte atât de Botezul Domnului, cât şi de botezul creştin: „Agheasma Mare este direct legată de sărbătoarea Botezului Domnului şi, după cum ne spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, de botezul nostru. Într‑un pasaj din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, citit în această dimineaţă, ni se reaminteşte faptul că noi ne botezăm în Moartea şi Învierea lui Hristos. Am murit împreună cu El păcatului şi am înviat împreună cu El la o viaţă nouă, sfântă. Această sărbătoare este, aşadar, un prilej de a reînnoi botezul nostru de fidelitate faţă de Hristos şi de iubire faţă de Sfânta Treime. De aceea, în ajunul acestei sărbători, preotul merge la casele credincioşilor, le sfinţeşte şi le binecuvântează, amintindu‑le că ei sunt botezaţi în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh şi prin Botez au primit arvuna şi iubirii, şi vieţii veşnice, deoarece apa aceasta sfinţită în ajun şi în ziua Botezului Domnului ni se dăruieşte spre curăţire de păcate, vindecare de boli sufleteşti şi trupeşti, alungarea duhurilor potrivnice şi ca arvună a bucuriei din viaţa veşnică”.
În ziua praznicului Botezului Domnului, Agheasma Mare este distribuită, începând cu ora 7:00, credincioşilor doar îmbuteliată, pentru a se respecta recomandările sanitare ale autorităţilor legate de prevenirea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus, accesul spre Catedrala Patriarhală realizându‑se doar dinspre Piața Unirii. Accesul dinspre strada 11 Iunie este restricționat pentru a permite coborârea credincioşilor dinspre catedrală. Sticlele cu Agheasmă Mare se distribuie în dreptul Altarului de vară, împreună cu pachete de anafură, ca dar al Catedralei Patriarhale.