Patriarhul României a târnosit Biserica „Sfânta Vineri“-Pajura

Un articol de: Ioan Bușagă - 14 Octombrie 2014

Noua biserică de zid a Parohiei „Sfânta Vineri“ din cartierul bucureştean Pajura, Protopopiatul Sectorului 1 Capitală, a fost târnosită ieri, 14 octombrie, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Locaşul de rugăciune, cu o frumoasă arhitectură brâncovenească, are hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“. Începând de ieri, la această biserică se află o icoană a Sfântului Constantin Brâncoveanu cu părticele din sfintele sale moaşte.

La 11 ani de la târnosirea primei biserici de lemn a Parohiei „Sfânta Vineri“-Pajura, închinată Sfintelor Cuvioase Parascheva şi Teodora de la Sihla, tot într-o zi de marţi, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a fost târnosită şi biserica cea mare şi frumoasă a acestei parohii bucureştene. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este foarte populară în toată lumea ortodoxă, dar mai ales în România, unde românii au avut evlavie la Sfânta mai înainte de aducerea sfintelor sale moaşte la Iaşi, acum 373 de ani, şi anume în timpul domnitorului Vasile Lupu, în anul 1641. Evlavia poporului român faţă de Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva s-a arătat şi continuă să se arate prin cele aproape 500 de biserici închinate ei în ţară şi în diaspora noastră, capitala României fiind singurul oraş din ţară care are 30 de altare închinate Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Părintele Patriarh Daniel a mai arătat că Sfânta Cuvioasă Parascheva, „cea mult folositoare“, precum este numită în Acatistul închinat ei, este „un simbol al evlaviei româneşti“, dar de grabnicul ei ajutor s-au bucurat şi grecii, sârbii şi bulgarii.

Biserica nouă a Parohiei „Sfânta Vineri“-Pajura din Capitală a primit cele două hramuri în ziua în care moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost prezente la Iaşi, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, de aceea, a spus Preafericirea Sa, între Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfinţii Martiri Brâncoveni este o legătură a jertfelniciei, evlaviei, răbdării şi milostivirii. „Aceşti doi sfinţi, deşi au trăit la o distanţă  de 700 de ani în timp, totuşi au în comun o credinţă puternică, o răbdare mare şi o dărnicie deosebită. Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost harnic şi darnic. A fost darnic, zidind o mulţime de biserici şi mănăstiri, ajutând pe ortodocşii români din Transilvania, dar şi pe creştinii ortodocşi care se aflau sub stăpânirea otomană din Patriarhiile Constantinopolului, Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, din Biserica Ortodoxă a Georgiei. Zilele trecute ne-a spus un mitropolit bulgar că Sfântul Constantin Brâncoveanu a ajutat multe biserici şi în Bulgaria. Jertfa lui, a celor patru fii şi a sfetnicului Ianache încununează toate celelalte fapte bune şi le dă lumina şi mireasma veşniciei“, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Sfinţii Martiri Brâncoveni au o biserică nouă şi frumoasă şi în Bucureşti, iar această lucrare, a mai spus Patriarhul Daniel, este „cea mai frumoasă formă de a cinsti pe Sfinţii Martiri Brâncoveni spre slava lui Hristos“. „Apreciem lucrările care s-au realizat la biserica Parohiei «Sfânta Vineri»-Pajura, întrucât au fost chemate la misiune talentele deosebite. Frumuseţea din pictură nu este numai o podoabă didactică sau estetică, ci este veşmântul liturgic al spaţiului în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Sfinţii pictaţi pe pereţi se roagă împreună cu noi, aşa după cum ne arată cărţile sfinte. Sfânta Liturghie este o laudă adusă lui Dumnezeu şi sfinţilor Lui; de aceea, şi când nu se săvârşeşte o slujbă în biserică, un credincios nu este singur, ci se roagă împreună cu sfinţii pictaţi, încât, aşa cum spunea Patriarhul Gherman al Constantinopolului, biserica este cerul care coboară pe pământ pentru ca noi, pământenii, să ne înalţăm duhovniceşte la cer. Această pictură ne cheamă la rugăciune, ne cheamă ca să nu ne simţim singuri, ci să ne simţim în prezenţa iubirii lui Dumnezeu şi a sfinţilor Lui. Adesea, mulţi oameni s-au schimbat  duhovniceşte nu numai prin citirea cărţilor, ci şi prin vederea icoanei unui sfânt care părea că se uită la el în mod deosebit, ca şi când l-ar chema să-şi înnoiască viaţa, să-şi întărească credinţa“, a spus Preafericirea Sa.

Biserica, simbolul eternităţii în timp

Prin harul sfinţirii, darul credincioşilor pentru Hristos, pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfinţii Martiri Brâncoveni, adică biserica de zid, devine casa Preasfintei Treimi şi darul Preasfintei Treimi pentru noi, a evidenţiat Părintele Patriarh Daniel. „Noi am oferit lucruri de pe pământ, materiale, şi primim în schimb daruri netrecătoare veşnice, aşa cum s-a văzut din cele trei Sfinte Evanghelii care au fost citite la slujba de sfinţire. Primul dar este iertarea păcatelor. Nici o instituţie din lume nu poate oferi iertarea păcatelor, care înseamnă deschiderea uşilor Împărăţiei cerurilor spre a dobândi mântuirea. Al doilea este ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, iar al treilea este arvuna vieţii veşnice încă de aici prin Sfânta Euharistie. (…) Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simţim bucuria aceasta de a fi ctitori şi binefăcători, fiindcă acestea sunt daruri pentru eternitate. Dumnezeu să răsplătească tuturor cu darurile Sale cele bogate, cu iertarea păcatelor, cu bucurie duhovnicească, cu pace în suflet, în familie, la locul de muncă şi cu arvuna bucuriei din Împărăţia cerurilor. Toate acestea le primim aici în Biserică; de aceea, Biserica nu poate fi înlocuită cu nimic din lumea aceasta. Nici o instituţie nu o poate înlocui pentru că ea este simbolul eternităţii în timp, ca oamenii, care trăiesc în timp, să cultive dorul vieţii fericite, veşnice, în iubirea Preasfintei Treimi, iar această frumuseţe arhitecturală şi picturală ne îndeamnă la rugăciune, la înfrumuseţarea sufletului prin virtuţi, la schimbarea vieţii noastre, la curăţirea sufletului prin pocăinţă de zgura păcatului ca să-i dăm frumuseţea cea dintâi“. 

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat şi importanţa zidirii bisericii din inimile oamenilor. „Aş dori să remarc faptul că aici, pe lângă frumuseţea aceasta arhitecturală, picturală şi a sculpturii, Parohia «Sfânta Vineri» - Pajura din Bucureşti îmbină într-un mod foarte firesc şi, în acelaşi timp, exemplar, spiritualul cu socialul. Faptul că aici Aşezământul «Sfinţilor Martiri Brâncoveni» oferă consultaţii medicale gratuite şi, desigur, desfăşoară activităţi cu copiii, lecţii pentru diferite discipline şi limbi străine arată că deodată Evanghelia lui Hristos este o frumuseţe pentru suflet, dar şi pentru comuniunea noastră în societate. Parohia este o familie mai mare, este familia Preasfintei Treimi în care sfinţii ne arată model de vieţuire şi se roagă pentru noi. Este foarte frumos când o parohie ţine un echilibru între activitatea spirituală-liturgică şi activitatea socială, deoarece predica din biserică trebuie să devină acţiune îndată după slujbă, o acţiune a milostivirii, a ajutorării. Sunt mulţi oameni care suferă de sărăcie, de singurătate, unii şi de sărăcie şi de singurătate. Biserica este locul unde biruim singurătatea şi înstrăinarea de Dumnezeu, de semenii noştri şi chiar de noi înşine. Omul care nu se mai roagă se înstrăinează şi de el însuşi, pentru că este creat după chipul lui Dumnezeu şi lipsa legăturii cu Dumnezeu creează o stare de singurătate. De aceea, sunt mulţi oameni bogaţi, dar nu sunt bucuroşi. Nu au bucuria pe care o aveau Sfânta Parascheva şi credincioşii simpli, pentru că bucuria cea mai mare nu este cea din jur, ci cea din interiorul nostru. Ce adunăm în sufletul nostru, luăm cu noi în viaţa veşnică. Ce adunăm prin rugăciune, prin pocăinţă, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin sfatul duhovnicesc al duhovnicului, al unui părinte, frate, vecin, aceasta este comoara cea netrecătoare şi aici, în biserică, ne îmbogăţim cu harul lui Dumnezeu şi cu toate bogăţiile netrecătoare ale Sfintei Evanghelii şi ale Sfintelor Taine“, a subliniat Patriarhul României.

Diplome şi distincţii pentru ctitori şi binefăcători

Ca semn de apreciere, Preafericirea Sa a dăruit Parohiei „Sfânta Vineri“-Pajura o icoană a Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu cu o părticică din moaştele sale, ce se află într-o casetă aurită, o cruce de binecuvântare, cărţi liturgice, dar şi istorice, dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni. De asemenea, preotul paroh Radu Ilinoiu şi preotul slujitor Bogdan Scorţea au fost hirotesiţi în rangul de iconom stavrofor. Cu prilejul târnosirii bisericii, Patriarhul României a acordat mai multe distincţii bisericeşti: primarul Sectorului 1 Capitală, Andrei Ioan Chiliman, a primit Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni pentru mireni datorită sprijinirii lucrărilor de construcţie şi înfrumuseţare a bisericii; arhitectul Alexandra Chiliman şi medicul Ginela Ilinoiu au primit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu“ pentru proiectul arhitectural, respectiv pentru serviciile medicale oferite enoriaşilor parohiei; cei care au sprijinit şi au realizat amplele lucrări de construcţie, împodobire şi înfrumuseţare a bisericii au primit Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ cu medalia comemorativă; membrii Consiliului parohial au primit Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar membrii Comitetului parohial au primit Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.

„Nu putem decât să mulţumim din tot sufletul acestor oameni deosebiţi care, prin dăruirea şi munca lor, au devenit prelungirea mâinilor iubirii milostive a Mântuitorului Iisus Hristos. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat într-o formă sau alta, cu bani şi prin munca lor, la vedere sau în taină, prin rugăciuni cu genunchii plecaţi şi gânduri bune, cunoscuţi şi necunoscuţi! Mulţumim părinţilor slujitori de faţă şi mai ales Preafericirii Voastre, Părinte Patriarh, că aţi răspuns invitaţiei noastre cu dragoste, că ne-aţi încântat sufletele cu cuvinte pline de învăţătură duhovnicească şi îndemn părintesc şi care, prin sfinţire arhierească, ne-aţi transformat biserica în «poartă a cerului», «laborator al învierii»; Vă asigurăm de toată dragostea şi preţuirea noastră şi Vă aşteptăm în mijlocul nostru ori de câte ori timpul Vă permite. Dorim ca biserica aceasta să fie ofrandă bineplăcută spre slava Preasfintei Treimi şi spre folosul oamenilor. Preasfânta Treime să ne întărească pe noi, slujitorii Bisericii, să ne învrednicească să slujim la Altarul bisericii, să săvârşim la altarul fratelui liturghia de după Liturghie, să ridicăm şi biserica din «cărămizile cuvântătoare» şi să putem spune din tot cugetul, sufletul şi inima noastră: «Mare eşti, Doamne, şi minunat este lucrul mâinilor Tale, şi nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!»“, a mulţumit părintele paroh Radu Ilinoiu. În semn de mulţumire, părintele paroh Radu Ilinoiu i-a dăruit Preafericirii Sale o icoană a Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi o medalie de argint cu Sfinţii Martiri Brâncoveni, special turnată pentru acest moment important al parohiei.

Potrivit tradiţiei, credincioşii bucureşteni s-au închinat ieri, până la miezul nopţii, în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie, Sfânta Masă şi icoana purtătoare de moaşte a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.