Patriarhul României, la hramul istoric al Mănăstirii Snagov
Biserica Mănăstirii Snagov din judeţul Ilfov şi-a sărbătorit ieri hramul istoric, „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în mijlocul monahilor şi credincioşilor veniţi pentru a aduce cinstire Maicii Domnului în vechea ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab de pe insula situată în partea nordică a lacului Snagov.
După Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţiile duhovniceşti ale intrării Maicii Domnului în Templul din Ierusalim: „Maica Domnului merge la Templu pentru a deveni templu al lui Dumnezeu. Ea merge în Templu şi ascultă zilnic cuvântul lui Dumnezeu pentru că ea va interioriza în persoana ei taina Cuvântului Care Se face trup, Care Se naşte în lume în timp ca Om, taina Cuvântului necuprins Care devine cuprins, taina Cuvântului neapropiat sau inaccesibil Care devine, ca Om, accesibil, şi locuieşte printre oameni, Dumnezeu veşnic şi necuprins fiind în acelaşi timp. De aceea, taina aceasta a pregătirii pentru naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos s-a făcut mai întâi de către Maica Domnului. Toate generaţiile care aşteptau venirea lui Mesia au pregătit calea spre Maica Domnului care este fiinţa omenească cea mai curată şi cea mai smerită pe care Dumnezeu a ales-o ca Fiul Său să Se nască din ea cu trupul. Este o taină mai presus de înţelegere, mai presus de toată vorbirea, dar ceea ce reţinem în mod deosebit este nu înţelegerea tainei, ci scopul tainei, şi anume iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu pentru lume şi pentru mântuirea ei“.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mai explicat că cele trei lucrări ale Maicii Domnului la Templul din Ierusalim - rugăciunea, ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi hărnicia muncii cinstite - ne arată că Maica Domnului este icoana vie a Bisericii: „Maica Domnului ne învaţă că, în societate, Biserica trebuie să fie mai întâi rugătoare şi ascultătoare de Hristos, mai mult decât de oameni, şi lucrătoare a faptelor bune“. „De la Maica Domnului Biserica învaţă cum să fie templu al prezenţei şi lucrării lui Hristos în viaţa noastră. Biserica se hrăneşte din legătura cu Hristos, Capul ei, prin rugăciune. Cea dintâi activitate a Bisericii este rugăciunea, nu opera socială; dacă nu se săvârşeşte Liturghie, filantropia creştină nu are nici un sens. Devine o filantropie secularizată. Au fost şi mulţi atei umanişti care au făcut fapte bune în aparenţă, dar valoarea eternă a faptelor bune vine din legătura noastră cu Dumnezeu“, a spus Preafericirea Sa.
Biserica Mănăstirii Snagov îi mai are ocrotitori pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab (26 septembrie) şi pe Sfântul Ierarh Antim Ivireanul (27 septembrie), fost stareţ al mănăstirii.
Podul Maicii Domnului a salvat mănăstirea de izolare după 190 de ani
În semn de apreciere pentru sprijinul acordat în cadrul lucrărilor la noua pasarelă pietonală, ing. Nicolae Noica, fost ministru al lucrărilor publice, şi Paul Racoviţă, inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, au primit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ pentru mireni. De asemenea, Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ a fost oferită următoarelor persoane: Marian Oancea, primarul comunei Snagov, arhitect Dragoş Vodă, inginer Dragoş Micu, Gherghina Olteanu, Adela Alexie şi Sorin Marpozan. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai dăruit părintelui stareţ, protosinghelul Varahiil Bănăţeanu, un set de cărţi liturgice şi duhovniceşti pentru mănăstire.