Patriarhul României la Mănăstirea Pasărea

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 31 Martie 2013

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat duminică, 31 martie, în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Pasărea, din comuna Brăneşti, judeţul Ilfov. Aici, a participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Biserica „Sfânta Treime“ şi a rostit un cuvânt de învăţătură.

Patriarhul României a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei despre vindecarea slăbănogului din Capernaum, citită în cadrul Sfintei Liturghii. Preafericirea Sa a subliniat faptul că Mântuitorul Hristos i-a acordat slăbănogului mai întâi iertarea păcatelor şi abia apoi vindecarea trupească „pentru că iertarea păcatelor este o lucrare de vindecare a sufletului. Păcatul este o boală a sufletului şi iertarea păcatelor înseamnă şi începutul vindecării sufletului din boala păcatului“. Preafericitul Părinte Daniel a mai explicat că această Evanghelie a fost rânduită de Biserică pentru a fi citită în perioada Postului Sfintelor Paşti pentru a ne îndemna ca, mai întâi de toate, să căutăm vindecarea de păcate şi apoi vindecarea de boli trupeşti. „Vindecarea sufletului de păcate se face prin mărturisirea păcatelor şi prin iertarea lor. Indiferent dacă suntem sau nu sănătoşi trupeşte, atâta vreme cât păcătuim, suntem bolnavi sufleteşte. De aceea, avem nevoie de Taina Pocăinţei sau Taina mărturisirii păcatelor şi a primirii iertării. Hristos Domnul vindecă mai întâi sufletul şi mai apoi şi trupul, pentru că foarte adesea - nu întotdeauna, dar foarte adesea - boala trupului este o urmare a păcatului. Sunt şi cazuri când boala este o pedagogie divină care ne fereşte de păcate. La unii, boala este o pedeapsă pentru păcat, iar la alţii ea este o pavăză ca omul să nu săvârşească păcate. Omul bolnav înţelege mai bine decât cel sănătos că sănătatea este un dar de la Dumnezeu care se poate pierde şi că nu este un drept al omului. Viaţa şi sănătatea nu sunt drepturi ale omului, ci sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru care trebuie să Îi mulţumim, pe care trebuie să le păzim, să le cultivăm şi să le folosim spre mântuirea noastră şi a celor din jurul nostru“, a spus Patriarhul României.
 
Patriarhul României a vorbit ieri şi despre viaţa şi teologia Sfântului Grigorie Palama, cinstit în a doua duminică din Postul Mare: „Sfântul Grigorie Palama este apărătorul sfinţilor care s-au învrednicit şi se învrednicesc încă din lumea aceasta să vadă slava lui Dumnezeu cea netrecătoare din Împărăţia cerurilor. Lumina aceasta este harul Preasfintei Treimi, dar harul acesta nu este creat, ci este Însuşi Dumnezeu prezent în relaţia lui cu făpturile, şi mai ales cu omul“.
 
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat pe maica stareţă Mihaela Costache şi pe maicile din obştea monahală pentru bogatele activităţi liturgice, social-filantropice, educaţionale şi misionare desfăşurate şi a dăruit mai multe cărţi pentru biserica şi biblioteca mănăstirii, precum şi pentru biblioteca Seminarului Teologic Liceal „Sfânta Filofteia“ - Pasărea.
 
La final, Întâistătătorul Bisericii le-a binecuvântat şi a vorbit cu elevele seminarului, care l-au întâmpinat cu flori.